Pani Walewska – o prăjitură poloneză cu bezea, cremă de vanilie și gem de fructe de pădure

Pani Walewska – o prăjitură poloneză cu bezea, cremă de vanilie și gem de fructe de pădure

Pani Walewska este o prăjitură poloneză cu bezea, cremă de vanilie și gem de fructe de pădure. Prăjitura-tort „Pani Walewska” este cel mai rafinat desert din bucătăria poloneză și va fi pe gustul tuturor gurmanzilor. 

O combinație armonioasă între un blatul sfărâmicios, bezea și cremă de vanilie descriu cel mai bine acest desert. O notă aparte este oferită de gemul dulce-acrișor de coacăze și nucile mărunțite. Acest tort delicios poate fi preparat de oricine, fiindcă este foarte simplu. Tortul „Pani Walewska” va înfrumuseța orice eveniment și va atrage toate privirile prin aspectul său spectaculos!

Pani Walewska

Porții: 12 

Pregătire: 60 de minute

Coacere: 40 de minute

Răcire: 2 ore

Ai nevoie de:

2 tăvi cu dimensiunea de 24 ×30 cm pentru versiunea dreptunghiulară sau 2 tăvi cu diametrul de 32 cm pentru versiunea rotundă

500 g făină

260 g unt

450 g fructe de pădure sau gem cu fructe de pădure (de coacăze negre sau de afine)

100 g zahăr

60 g fulgi de migdale

3 lingurițe praf de copt

8 gălbenușuri de ou

Ai nevoie pentru bezea:

260 g zahăr pudră

1 lingură amidon de cartofi

8 albușuri

Ai nevoie pentru cremă de:

500 ml de lapte integral

180 g zahăr

4 gălbenușuri de ou

60 g amidon de porumb (amidon de porumb)

1 praf de sare

1 lămâie

100 ml frișcă

Pregătești așa:

Pe suprafața de lucru, cerni făina împreună cu praful de copt, adaugi apoi untul, zahărul și gălbenușurile de ou. Frămânți totul până când obții un aluat neted. Între timp, pregătești bezeaua bătând albușurile de ou cu zahărul pudră, până când amestecul este foarte compact. Atenție! Doar la sfârșit adaugi, ușor, amidonul din cartofi.

Tapetezi cele două tăvi cu hârtie de copt, întinzi foile obținute în părți egale și apoi, peste ele întinzi gem. Peste gem distribui bezea într-un singur strat, creând valuri cu lingura. După această operație, decorezi totul cu fulgi de migdale. Practic, va trebui să faci două prăjituri perfect identice!

Acum pune tăvile într-un cuptor static, la 180 de grade, timp de aproximativ 40 de minute. În timp ce cele două blaturi se coc, te vei ocupa de cremă, pe care apoi o vei lăsa să se răcească.

Pregătești crema așa:

Procesul este foarte simplu. Important este să eviți formarea de cocoloașe.

Bați gălbenușurile de ou și adaugi zahărul, lucrând totul cu o lingură de lemn. Adaugi puțin lapte pentru a facilita dizolvarea zahărului. Acum este rândul amidonului de porumb, pe care-l adaugi treptat. Continuă să lucrezi totul cu lingura de lemn. Adaugi restul de lapte cald. Apoi sare și, eventual, coaja de lămâie. Pune amestecul pe foc lent, amestecând continuu pentru a evita formarea de cocoloașe.

Când cele două blaturi sunt gata, le lași să se răcească și apoi continui asamblarea. Crema va fi gata atunci când începe să se îngroașe. În total, crema trebuie să fie gata după aproximativ 10-15 minute de gătit.

Un secret: iei o furculiță (în loc de lingura de lemn pentru a amesteca), pe care vei înfige jumătatea de lămâie tăiată pe coajă și o treci prin cremă. Această „furculiță aromată” va da cremei un gust delicat și răspândit de lămâie.

Sfat: Lași crema să se răcească ușor și adaugi 30 g de cuburi de unt. Lași să se topească untul, după care aștepți să se răcească crema complet. Untul va da strălucire, finețe și gust cremei.

Întinde crema pe prima prăjitură, apoi pe partea de bezea, după care le suprapui una peste cealaltă. În acest fel vei avea o prăjitură gustoasă cu această compoziție: foaie, gem, bezea, cremă și din nou foaie, gem, bezea.

Decorează cu zahar pudră și iată…e gata Pani Walewska! Mai trebuie doar să o pui în frigider pentru cel puțin câteva ore.

My title page contents