Pesto de vinete cu aromă de mentă – un sos preparat din vinete coapte

Pesto de vinete cu aromă de mentă - un sos preparat din vinete coapte

Ai mâncat vreodată pesto de vinete cu aromă de mentă? Vinetele sunt una dintre cele mai versatile legume din bucătărie. Pot fi preparate sub diferite forme, toate delicioase. Vinetele se pot prepara la cuptor, pe grătar, ca garnitură, dar și pentru a pregăti rețete ușoare. Pesto de vinete este un sos făcut din vinete coapte, perfect pentru a îmbrăca un prim fel de paste sau pentru a fi întins pe o bruschetă.

Opțional, poți adăuga parmezan pentru a face sosul și mai gustos. Pentru aromă, adaugă busuioc sau oregano.

Pesto de vinete este foarte popular în Sicilia și Calabria, dar și în țările arabe unde este cunoscut sub numele de Baba Ganoush.

Cum se folosește pesto de vinete

Pesto de vinete poate fi folosit, în cea mai clasic mod, drept condiment pentru paste. Se potrivește perfect cu paste lungi, precum spaghete și bucatini, dar este la fel de apreciat și în combinație cu pastele scurte, mai ales cele care „prind” bine sosul.

O variantă gustoasă pot fi pastele cu pesto de vinete și ricotta, pentru o consistență și mai cremoasă și un preparat foarte proaspăt.

Pentru un aperitiv sau o cină cu prietenii, poți folosi pesto de vinete pe bruschetă, favorizând poate folosirea pâinii integrale care va da și mai multă aromă întregului.

Pesto de vinete

Porții: 6 persoane

Preparare: 20 de minute

Pregătire: 45 de minute

Ai nevoie de:

800 g de vinete

50 g migdale decojite și ușor prăjite

1 cățel de usturoi

50 ml ulei de măsline extravirgin

sare după gust

mentă după gust

coajă de lămâie după gust

20 g de parmezan

Pregătești pesto de vinete cu aromă de mentă așa:

Speli, ștergi și crestezi vinetele, făcând 4 bucăți ușor distanțate. Le așezi pe o tavă și le dai la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, sau până când pulpa este moale, la 180°C. Odată fierte, cureți vinetele de coajă. Scurgi bne pulpa de zeama pe care o lasă în urma coptului, apoi o tai în bucăți mici și o transferi într-un bol de mixer.

Adaugi coaja rasă de la o jumătate de lămâie. Pu apoi și migdalele decojte și ușor prăjte, și după gust, parmezanul, usturoiul și jumătate de linguriță de sare. Amesteci totul până obții o consistență granuloasă, adaugi uleiul și amesteci scurt.

Odată ce e gata sosul, îl transferi într-un bol sau borcan și îl ornezi cu frunze de mentă.

Cum păstrezi pesto de vinete?

Pesto-ul de vinete se poate păstra câteva zile la frigider, având grijă să îl acoperi cu un strat subțire de ulei pentru a nu se oxida.

My title page contents