Pui în sare

Sugestii pentru o bună coacere a cărnii: Pentru a coace un pui întreg, ideal ar fi să folosești un pui proaspăt, de casă, ce a stat puțin la frigider (nu congelat, pentru că-și lasă apă). Să aibă greutatea de aproximativ 1.5 kg și să nu fie mai mare de 1 an. Astfel, va fi fraged.

  • Coace puiul în cuptorul bine preîncălzit și păstrează un interval de temperatură constant: 180-200°C. Când setezi timpul de coacere, ia în calcul greutatea puiului: fiecare kg de pui necesită 40 de minute de prelucrare termică.
  • Cel mai gustos este puiul copt pe o tavă acoperită cu un strat de sare. Puiul își va trage cantitatea necesară de sare, de aceea nu e nevoie să te îngrijorezi că acesta va fi sărat în exces.

 

Porții: 4 persoane

Pregătire: 1 oră și 30 minute

 

Ai nevoie de:

1 pui de aproximativ 1 kg, preferabil de casă

circa 2 kg de sare grunjoasă

2 crenguțe de rozmarin

2 frunze de salvie

2 căței de usturoi

boabe de piper

 

Pregătești așa:

  1. Cureți puiul, îi scoți măruntaiele și-l treci repede, de mai multe ori prin flacăra aragazului, pentru a elimina eventualele pene rămase. Îl speli apoi bine pe interior și exterior și absorbi apa cu ajutorul hârtiei absorbante de bucătărie.
  2. Pui înăuntrul puiului frunzele de salvie și 1 crenguță de rozmarin, după ce le-ai spălat și uscat bine, apoi cățeii de usturoi curățați și un praf de piper (măcinat). Legi puiul cu sfoară de bucătărie, pentru a-și păstra forma, lipindu-i coapsele și aripile de corp.
  3. Pui sare într-un strat de aproximativ 1 cm grosime pe partea de jos a unei tăvi încăpătoare și, peste sare, puiul și rozmarinul rămas. Adaugi apoi restul de sare, astfel încât să acopere puiul în întregime, formând o crustă uniformă de aproximativ 2 cm grosime. Apasă bine sarea cu mâinile, pentru a obține un strat cât mai compact și a completa spațiile libere.
  4. Pune tava în cuptor și lasă puiul să se coacă la 200 grade Celsius, timp de 60-70 de minute. După ce este gata, scoate-l din cuptor. Îl lași să se odihnească puțin, apoi spargi crusta de sare formată, lovind-o cu o lingură. Scoți și puiul și înlături restul de sare lipită. Te poți ajuta de o pensulă pentru bucătărie. Așezi puiul pe un platou, desfaci sfoara și gata, e numai bun de servit. Garnitura e la alegere. Puiul e bun și simplu.
My title page contents