Copil hiperactiv. Prea multă energie sau o problemă de sănătate?

Copil hiperactiv. Prea multă energie sau o problemă de sănătate?

Copii care nu pot sta mai mult timp într-un loc, care trec continuu de la o activitate la alta, care nu se concentrează… Aceste comportamente nu sunt neapărat din cauza tulburărilor de hiperactivitate și deficitului de atenție, dar poate exista un element care împinge copilul să fie puțin mai activ decât media. Să aflăm cauzele și când este oportun să investigăm situația.

 

Iată aici posibile cauze ale hiperactivității (nu cea patologică).

Un concentrat de energie

Nu trebuie să uităm că este normal pentru copii să aibă foarte multă energie. Copiii preșcolari pot fi foarte activi și pot trece rapid de la o ocupație la alta. Chiar și copiii mai mari sunt energici și nu au aceeași capacitate de concentrare ca cea a adulților.

Ar putea fi ADHD?

În orice caz, este normal să vă întrebați la un moment dat dacă copilul vostru ar putea suferi de ADHD (tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție). Dar hiper nu înseamnă neapărat că suferă de această tulburare. În cazul în care acest comportament hiperactiv cauzează dificultăți la școală, în sarcinile pe care le are de îndeplinit sau dacă interferează în relațiile cu alți copii, este necesar să consultați medicul pediatru.

Iată semnele de urmărit:

1. Copilul se întrerupe frecvent?
2. Are dificultăți în urmărirea instrucțiunilor și efectuarea temelor?
3. Uită?
4. Nu are răbdare?
5. Vorbește adesea peste alții?

Dacă este vorba despre Adhd, aceste atitudini se manifestă pe o perioadă lungă de timp, atât acasă, cât și la școală.

Un mediu zgomotos și dezordonat

Uneori, ar putea fi mediul cel care îl face pe copil să fie hiperactiv, împiedicându-l să se concentreze. Mai ales dacă există prea mult zgomot în casă și prea multă agitație. Astfel, de exemplu, prea multe conflicte de familie, discuții, certuri, ar putea cauza stres, precum și programe haotice și lipsa de somn. Sfatul în aceste cazuri este simplu: încercați să păstrați o atmosferă calmă. Uneori, un copil care acționează ca o persoană hiperactivă are nevoie de un mic moment de liniște. Un moment în care să fie aproape de mamă sau de tată.

Nu face destulă mișcare fizică

Copiii pot deveni agitați și pentru că nu fac suficientă activitate fizică, esențială pentru a „arde” energiile. Stimulați-l să facă mișcare: mergeți la școală cu bicicleta, mergeți mult pe jos, în parc, lăsați-l să se joace, pentru a-l urmări.

Rolul nutriției și al zaharurilor

Multe persoane cred că există o legătură între hiperactivitate și consumul prea mare de zahăr, dar în realitate nu există cercetări care să confirme acest lucru. Dimpotrivă: mai multe studii au testat comportamentul și învățarea în cazul copiilor care au consumat zahăr, în comparație cu alții care au consumat un înlocuitor de zahăr. Rezultatul: nici o diferență.

Evident, acest lucru nu înseamnă că trebuie să lăsați copilul să consume zahăr în exces, dar eliminarea acestuia din dietă nu ajută la rezolvarea problemei.

Și aditivii alimentari?

Așadar, zahărul nu este cauza. Dar ar putea fi coloranții artificiali sau alți aditivi?  Unele studii au arătat că un mic procent din copiii cu ADHD poate fi sensibil la unii dintre acești aditivi. Încercați să eliminați produsele cu coloranți și aditivi artificiali – dulciuri, băuturi, gustări, gustări ambalate – și observați dacă se îmbunătățește comportamentul copilului.

My title page contents