Ce dulciuri le dăm copiilor

Ce dulciuri le dăm copiilor? Când e recomandat să consume dulciuri și cât? Gustul de dulce face parte din gusturile cu care ne naștem. Depinde de noi când îl activăm. Laptele, primul aliment cu care ia contact copilul încă din prima zi de viață este chiar dulce. Și atunci cum procedăm? Continuăm să-i dezvoltăm acest gust copilului sau nu?

 

Ce dulciuri le dăm copiilor? De ce?

Oamenii de ştiinţă susţin că gustul dulce al  laptelui matern este un mecanism de supravieţuire care asigură acceptarea laptelui matern, ce are un gust uşor dulceag. Dulcele este aşadar gustul preferat din prima zi de viaţă şi rămâne gustul preferat pe durata copilăriei şi adolescenţei. Nevoia de dulce este normală. Ea indică volumul de energie necesar copiilor. Totuși, înclinația spre gustul dulce trebuie gestionată cu grijă.

Rafturile magazinelor sunt pline cu produse tentante și nu tocmai sănătoase. Părinții se abțin cu greu să nu îi cumpere copilului o „nevinovată” ciocolată, un baton de cereale etc. De foarte multe ori suntem „păcăliți” de etichetele care spun că produsele sunt destinate copiilor. O verificare atentă a acestora (prin citirea etichetei și a listei de ingrediente) ne va ajuta să descoperim că unele dintre aceste dulciuri nu sunt sănătoase nici măcar pentru un adult, nici atât pentru un copil aflat în perioada de dezvoltare.

Ce dulciuri le dăm copiilor? Dulciurile pot fi consumate

Dulciurile nu trebuie interzise total. Este important, încă din copilărie, să nu se obișnuiască copilul cu gustul dulce, atât cel din băuturi, cum ar fi cel din sucul de fructe, sucul de portocale, cât și din alte produse. Consumul acestor sucuri trebuie să fie limitat și nu trebuie să înlocuiască apa. Iar fructele nu trebuie înlocuite mereu cu suc de fructe. Fiecare are rolul lui. Porția de fructe sau suc de fructe trebuie urmată la recomandarea medicului pediatru și nu trebuie depășită. Chiar dacă nu consumă zilnic fructe și suc, acestea, consumate în cantități mari expun copilul la riscuri de carie, dislipidemie, exces de greutate, obezitate.

Ce dulciuri le dăm copiilor? Fructele sunt recompensă sau gustare?

Fructele nu trebuie date ca o recompensă. Acest lucru îl va face fericit pe copil și va lega gândirea lui de ceva bun care îl recompensează. Masa sau gustarea nu trebuie să fie drept premiu pentru ceva. Ele trebuie să existe pur și simplu, ca parte din meniul copilului, atunci când e stabilit.

Și totuși de ce se tem părinții atât de mult de gustul de dulce sau de zahăr? Chiar nu are voie copilul? Din moment ce ne naștem cu acest gust, înseamnă că trebuie să beneficiem de el. Dar cum? Cu grijă, la timpul potrivit, cu măsura potrivită. Nu trebuie să facem parte din extreme: să nu-i dăm copilului deloc ceva ce conține zahăr sau să-i dăm prea mult și prea des. Nu trebuie să se dezlănțuie iadul dacă cel mic a scăpat din neatenția ta în anumite dulciuri, dar nici nu trebuie lăsat nesupravegheat. Unii spun că este mai bine să aștepți până când copilul este mai mare pentru a-i da dulciuri, pentru că atunci zahărul este mai bine procesat în organism.

Ce dulciuri le dăm copiilor? Greșeli părintești

  • Sunt mame care obișnuiesc să îndulcească hrana bebelușului, pe motiv că laptele matern e mult mai dulce și doar așa ar accepta mâncarea. Nu, copilul trebuie să cunoască gusturi diferite, nu mergem pe un tipar. Nici ceaiul nu trebuie îndulcit. El îl va bea ca pe apă, atunci când îi va fi recomandat. În plus, ceaiurile pentru copii sunt chiar puțin dulci.
  • Mamele aleg biscuiți foarte dulci, de pus în laptele copilului. Dacă adunăm cantitatea de zahăr din cele 2 alimente, cu siguranță depășește mult ceea ce ar fi recomandat pentru un copil mic.

Mulți continuă să spună că, în principiu, ar trebui evitate dulciurile … Dar de ce ar trebui să fie evitate?

Și un măr este dulce și conține zahăr. Și deși acesta poate conține între 10-12-14 g zahăr, e de preferat un măr, în schimbul unei felii de cozonac. Desigur, mărul nu conține doar zahăr. Din el, copilul își ia fibre, vitamine, etc. Dar, felia de cozonac oferă carbohidrați, proteine, zahăr etc.

 

 

Dulciuri, da, cu măsură, dar nu înainte de 2 ani!

Specialiștii spun că nu trebuie date dulciuri copiilor înainte de 2 ani, cu atât mai mult cu cât ei nu cunosc dulciurile, decât dacă le-au văzut în casă și le-au testat.

Nu sunt recomandate copiilor sub vârsta de 4 ani bomboanele mari, mentosanele, guma de mestecat, dropsurile, caramelele și alte dulciuri asemănătoare, deoarece ele pot bloca căile respiratorii.

Potrivit unor studii, principalele surse de zahăr adăugat sunt băuturile (suc de portocale, cola, suc de fructe, etc). Copiii și adolescenți trebuie să limiteze consumul la cel mult o băutură pe săptămână. Aceste băuturi nu sunt singurul risc pentru sănătatea copilului. Ca sugestie pentru gustări și mic dejun ar trebui să încerce evitarea consumului de alimente ambalate bogate în zahăr adăugat (fursecuri, prăjituri, cereale, snacksuri). În loc de un croissant umplut cu cremă, mai bine o felie de pâine cu unt și gem pregătit în casă. În loc de cereale pline de zahăr, mai bine fulgi simpli puși în lapte.

Cât zahăr pe zi?

Specialiștii recomandă un consum sub 25 de grame de zahăr adăugat pe zi. De asemenea, trebuie încurajat consumul de apă și nu de sucuri, de fructe și nu de băuturi zaharoase. Pentru gustare, în loc să-i dați copilului un produs ambalat, este mult mai sănătos un sandwich, un fruct sau un morcov. De asemenea, zahărul ar putea afecta comportamentul copilului. După consumul de alimente dulci crește brusc zahărul din sânge, ceea ce duce la o hiperactivitate în cazul copiilor. Zaharurile sunt importante pentru copil, dar ar trebui să fie luate din carbohidrați, lapte și fructe. Astfel, se obține energia potrivită pentru funcționarea creierului și pentru celelalte activități ale organismului.

Ce dulciuri le dăm copiilor? Deserturi sănătoase pentru copii

Deserturile de casă pot oferi multe avantaje, în primul rând dacă folosim ingrediente organice și integrale, care presarcă, purifică și reactivează intestinul

Mierea și uleiul sunt mai bune decât zahărul și untul

În multe cazuri este posibil, de exemplu, înlocuirea zahărului cu alți îndulcitori mai adecvați din punct de vedere nutrițional: miere, sirop de arțar sau chiar stafide și smochine uscate zdrobite. De asemenea, în multe rețete, uleiul de măsline extra virgin poate înlocui untul. De asemenea, cantitatea de ouă prevăzută de rețetele clasice poate fi adesea redusă semnificativ sau înlocuită cu lapte, fără a afecta calitatea rezultatului.

Liber la compoturi de casă

În loc de sucuri de fructe sau compoturi exagerat de dulci din comerț, mai bine pregătești repede în casă un compot din fructe proaspete, prin fierbere timp de câteva minute, adăugînd un pic de zahăr brun sau sirop de arțar .

 

Iată și rețeta unui dulce bun, sănătos, pregătit în casă:

 

Biscuiți din făină din grâu integral

Ai nevoie de:

220 g de făină din grâu integral

1 ou

4 linguri de miere

8 linguri de ulei de măsline extra virgin

1 plic zahăr vanilat

1 linguriță de praf de copt

Pregătești așa:

Amesteci oul și mierea. Amesteci separat făina de grâu integral, praful de copt și zahărul vanilat și adaugi compoziția în primul amestec. Torni uleiul de măsline, amestecând până când obții un amestec omogen. Cu ajutorul unei lingurițe, formezi niște discuri și le așezați într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Încălzești cuptorul la 200 de grade și coc biscuiții timp de 15 minute.

 

My title page contents