Rețete pentru masa de Paște. Tort fin de ciocolată.

Tort fin de ciocolată

Ciocolata e de nerefuzat, sub orice formă ar fi ea: prăjitură, tartă, tort, ouă, spumă, cremă etc. Și pentru că fanii ei sunt numeroși, merită ca ea să fie prezentă pe masa de sărbătoare sub forma unui tort fin, complet de ciocolată, care va obliga musafirii la porții duble.

 

Rețete pentru masa de Paște. Tort fin de ciocolată

Ai nevoie pentru blat:

150 g unt

150 g ciocolată amăruie

150 g zahăr

1 plic zahăr vanilat

2 ouă

4 gălbenușuri

15 g cacao neagră

1 linguriță rasă de praf de copt

150 g făină

4 albușuri

 

Ai nevoie pentru decor:

 

4-6 linguri de marmeladă de afine sau de coacăze negre

 

Ai nevoie pentru glazură:

 

100 g ciocolată amăruie

5 linguri de smântână lichidă

 

Pregătești tortul fin de ciocolată așa:

Rupi ciocolata în bucăți, o topești pe baie de aburi, la o temperatură moderată și o lași la răcit.

Amesteci untul cu mixerul la viteză maximă. Adaugi 75 g de zahăr, treptat, apoi zahărul vanilat și ciocolata. Amesteci  până obții un aluat omogen. Apoi adaugi și ouăle și gălbenușurile (câte un ou la fiecare ½ minut). Amesteci făina cu cacaua și cu praful de copt și încorporezi amestecul în cel lichid, amestecând ușor de sus în jos. Bați albușurile foarte tare și adaugi treptat zahărul rămas (75 g ). Încorporezi cu grijă albușurile în aluat. Pui aluatul într-o formă pentru copt cu diametrul de 26 sau 28 cm, unsă și tapetată cu hârtie pentru copt. Dai la cuptor. Dacă ai cuptor electric, trebuie să fie preîncălzit, iar blatul se coace la 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute.

Scoți blatul din formă, îl pui pe grătar, îndepărtezi hârtia de copt și îl lași la răcit. Tai blatul o singură dată (să rezulte două blaturi) pe orizontală.

Ungi foaia de jos cu jumătate din cantitatea de marmeladă și o acoperi cu cealaltă foaie. Ungi suprafața și marginea tortului cu marmeladă.

Pentru glazură, topești ciocolata, o amesteci cu smântâna, o torni peste tort și o lași să se întărească.

 

Sugestie!

Poți pregăti tortul cu 1-2 zile înainte de consum. Va fi mai bun dacă stă puțin în repaus. Marmelada de afine sau coacăze poate fi înlocuită și cu una de caise sau corcodușe.

Informații utile despre ciocolată găsești aici!

My title page contents