Vocea se poate auzi, dar se poate vedea la fel de bine. Cand spunem ca se poate vedea ne referim la semnele pe care corpul fizic le ofera pentru a decodifica vocea noastra. Specialistii in lucrul cu vocea „vad” vocea impregnata in postura, expresiile faciale, forma corpului, semnele de pe gat care pot arata cum vorbim. Simona Nastase de la Institutul pentru Fericire ne invata ce si cum.

Exista semnale vizibile care ne vorbesc despre ce se intampla cu vocea pe interior. Vocea este o activitate psihofizica si nu vom putea niciodata separa functia vocala de cea a muschilor, a emotiilor sau a personalitatii vorbitorului. Cand vorbim de fizicalitate ne referim la tot corpul si nu numai la muschii fetei cum de cele mai multe ori se procedeaza in cursurile de dictie. Vocea nu se reduce la dictie chiar din contra! In situatiile in care se insista cu exercitiile de dictie fara sa lucrati direct cu vocea, de cele mai multe ori se tensioneaza muschii fetei si corzile vocale, inutil. Un al doilea element in lucru cu vocea este folosirea imaginatiei. Kristin Linklater, un nume in voice coaching-ul international accentueaza folosirea imaginatiei ca limbaj primar de schimbare vocala. Afirmatia aceasta este sprijinita si de studiul in neurottiinte efectuat de cercetătorul Antonio Damasio care vorbeste despre legatura directa dintre folosirea imaginatiei si conceptul de largire a  constiintei. In plus studiile si specialistii in neurostiinte au aratat foarte clar ca vorbitul in public fara sa te simti judecata ca de asemenea si cantatul ne aduc o stare de bine (neurotransmitatorii se conecteaza pe cai diferite activand lobul temporal drept, eliberandu-se endorfinele care ne fac sa fim mai creativi si sa ne simtim fericiti).

Daca aveti copii mici e important sa stiti ca antrenamentul muzical ii ajuta enorm. Un al doilea factor este constituit de bilingvism. Copiii care se nasc in familii cu parinti de nationalitati diferite sau au parinti emigranti si devin bilingvi in primii ani din viata isi antreneaza materia alba a creierului pastrandu-i integritatea la o varsta inaintata. Dar asta se intampla si daca invatati o limba straina la o varsta matura. Important este sa nu va opriti din invatat pe motivul ca sunteti prea in varsta. In urmatorii zece ani probabil acesta va fi deja un concept invechit,  daca nu este deja.

Desi repetitia unei rutini in lucrul cu vocea poate parea plictisitoare si obositoare, ea este necesara intrucat se creeaza o legatura cu corpul fizic ceea ce constituie un lucru de baza in invatare, pana in momentul in care corpul preia acea deprindere ca obisnuinta si apoi ca automatism (reflex). Ca durata de timp pana ce corpul constientizeaza si asimileaza schimbarile dureaza in jur de un an de zile dar asta depinde de fiecare in parte si implica un exercitiu continuu si se adreseaza in principal – dar nu numai – actorilor, speakerilor profesionisti, profesorilor, trainerilor si tuturor celor care isi folosesc vocea constant in relatie cu un public mai larg. Dupa o perioada de inactivitate de 4-8 saptamani beneficiile fiziologice se pierd, de aceea se recomanda celor care chiar vor sa obtina rezultate durabile sa isi acorde timp de pratica si sa aiba rabdare cu ei insisi/ele insele. Asta nu inseamna ca dupa patru sedinte nu se obtin rezultate, dar bineinteles ca sunt in raport cu timpul investit si e necesar sa fie intretinute printr-o practica recurenta.

Lucrul cu vocea pleaca in primul rand de la respiratie, detensionarea muschilor corpului, invatarea a ce inseamna suport, eliberarea sunetelor, gasirea rezonantei si la final articulatie si dictie. Toate acestea se  completeaza cu incredere in persoana cu care alegeti sa lucrati care daca este un profesionist/a va avea grija necesara sa va faca sa va simtiti confortabil cand o sa va ceara sa scoateti sunete care pot sa para ciudate. Munca cu vocea este complexa si nu are o reteta fixa ci se schimba pentru fiecare. Dar un lucru este cert si anume: cu cat pui mai putina presiune pe tine sa iti iasa cu atat vei grabi procesul, cu cat vrei cu orice pret sa iti iasa doar iti vei prelungi agonia si iti vei alunga vocea. Se spune ca atunci cand iti gasesti vocea interioara iti descoperi sensul si scopul in viata. Din experienta va pot spune ca benefiicile pe termen lung a muncii cu vocea se reflecta in a-ti sustine propriile idei si puncte de vedere cu succes si pasiune.

Cursurile de voce pentru adulti se organizeaza deja la Institutul pentru Fericire in fiecare zi de luni de la orele 19:00.

 

Simona Nastase, trainer si actrita

 

 

My title page contents