Friptură de cocoș la cuptor, cu garnitură de citrice

Pentru că nu toată lumea consumă carne de porc la masa de Crăciun, iată o idee preluată din meniul festiv de Crăciun de la italieni!

Cocoșul pregătit de Crăciun în  Italia este în mod tradițional fiert. Descoperă această variantă de friptură,  însoțită de o garnitură de citrice, care o face deosebit de gustoasă și perfectă pentru petrecerile de Crăciun.

 

Ai nevoie de:

1 cocoș de 2,5 kg

4 căței de usturoi

1 ramură de cimbru

2 buc. grepfrut roșu

1 lămâie

1 păhărel de rom

80 g unt

sare, după gust

200 g șalotă (sau ceapă roșie obișnuită, micuță)

4 bucăți de ghimbir proaspăt

1 crenguță tarhon

4 portocale

500 g fruct kumquat

30 g zahăr

ulei de măsline extravirgin, după gust

piper, după gust

 

Pregătești friptura așa:

1) Pregătești mai întâi cocoșul. Îl speli bine, îl ștergi cu șervețele absorbante, apoi îl sărezi și piperezi, atât în interior, cât și în exterior. Introduci apoi în interiorul cocoșului ghimbirul curățat și legat într-un buchet, împreună cu rămurelele de cimbru și tarhon, cățeii de usturoi spălați și zdrobiți puțin, lăsați în coajă. Pui și o portocală, spălată foarte bine și necurățată de coajă (preferabil, să fie netratată), desfăcută în bucăți. Legi bine cocoșul cu o sfoară de bucătărie, treci în prin zona cozii și apoi peste aripi, să fie bine strânse ingredientele din interior.

2) Speli fructele de kumquat sub jet de apă rece; tai o parte în felii și restul în jumătate. Storci citricele și treci sucul printr-o sită. Pui cocoșul  într-o cratiță care poate fi introdusă în cuptor, cu puțin ulei, sare, piper și 50 g de unt și îl lași să stea așa timp de 10 minute. Stropește apoi cocoșul cu jumătate din rom și sucul citricelor stoarse. Pui apoi cratița în cuptorul preîncălzit la 180 °.

3) Coci cocoșul timp de 2 ore, rotindu-l din când în când și stropindu-l cu zeama din tavă (daca se rumenește mult prea tare înainte de a fi gata, acoperă-l cu folie de aluminiu).

4) Topești untul rămas într-o tigaie, adaugi șalotele și kumquatele (dacă îți plac citricele și fructele exotice, încearcă și tortul de mango), sare (după gust),  zahărul și lași să fiarbă timp de 10 minute, până când kumquatul începe să se caramelizeze. Stingi  cu romul rămas și îl lași să se evapore. Coci cocoșul,  adaugi compoziția de șalotă și kumquat și îl mai lași la copt timp de 30 de minute.

 

Pentru un gust deosebit, preferabil ar fi să ai un cocoș de țară.

My title page contents