Plăcintă cu praz, smântână și bacon

plăcintă cu praz

Pentru că prazul este prezent multă vreme din an în piețe, iată o variantă extrem de gustoasă, de preparare a acestei legume: o plăcintă cu praz gustoasă! Iar pentru desert, poți încerca o prăjitură crumble cu caise, bună de te lingi pe degete!

Pregătire: 60 minute

Timp de coacere: 30 minute

Porții: 4-6

Pentru o plăcintă cu praz ai nevoie pentru aluat:

250 g făină

1 plic drojdie uscată

1 linguriță rasă de sare

125 ml apă călduță

1 linguriță miere

75 ml ulei

Dacă vrei să ornezi o plăcintă cu praz îți trebuie:

400 g praz

2 linguri ulei

1 vârf cuțit cu cimbrișor uscat

sare

piper proaspăt măcinat

250 g smântână

1 ou

nucșoară rasă

150 g bacon felii

Pregătești așa:

  1. Pentru aluat, cerni făina într-un castron și o amesteci cu drojdia. Adaugi sarea, apa, mierea și uleiul.
  2. Amesteci ingredientele cu mixerul la viteză mică la început, apoi continui timp de 5 minute la viteză maximă. După acest timp, păstrezi aluatul acoperit într-un loc cald, până crește vizibil (circa 20 de minute).
  3. Pentru ornat (partea de deasupra) cureți prazul, îl tai pe lungime în două, îl speli bine și îl tai rondele. Călești prazul și cimbrișorul aproximativ 5 minute în ulei încins, îl condimentezi cu sare și piper și îl lași la răcit.
  4. Amesteci smântâna cu oul și condimentezi cu piper și nucșoară. Feliile de bacon le poți lăsa întregi sau le poți tăia mai mici, după preferință.
  5. Presari masa cu făină și răstorni aluatul. Îl întinzi și apoi îl așezi într-o tavă cu diametrul de 30 X 40 cm, unsă și tapetată cu hârtie pentru copt. Acoperi și lași la dospit într-un loc cald.
  6. Pui amestecul de smântână deasupra aluatului, împreună cu prazul și baconul și introduci tava la cuptor (dacă e electric, circa 200 grade Celsius preîncălzit). Când e gata, o lași puțin să se răcească și o tai bucăți.

Sugestie! Atunci când te grăbești, poți pregăti plăcinta cu praz și cu aluat congelat, pentru a câștiga timp.

My title page contents