5 moduri în care temperaturile scăzute îți afectează corpul și cum să te protejezi

5 moduri în care temperaturile scăzute îți afectează corpul și cum să te protejezi

Descoperă 5 moduri în care temperaturile scăzute îți afectează corpul. Frigul ne afectează în mod inevitabil organismul și ne predispune la unele afecțiuni sezoniere.

Iată care sunt efectele temperaturilor scăzute asupra organismului: Nas care curge, obraji care devin roșii, piele uscată, tuse și respirație șuierătoare și frisoane de la frig.

Când am crezut că am scăpat de iarnă și neplăcerile ei, iată că și primăvara este destul de capricioasă. Astfel că nu am scăpat de temperaturile scăzute, de ploi și de schimbările bruște ale vremii. De fapt, atunci când frigul se prelungește, acesta are o serie de dezavantaje. De exemplu, efectele temperaturilor scăzute asupra corpului nu sunt întotdeauna plăcute.

Nu vorbim doar de boli sezoniere. Răcelile, durerile de gât și câteva episoade de febră ne însoțesc adesea în această perioadă. Pe lângă răceli, mai sunt și alte consecințe pe care le putem observa asupra organismului nostru în lunile mai reci.

Iată care sunt cele 5 moduri prin care frigul afectează corpul și cum te poți proteja:

1. Nas care curge

Dacă îți curge nasul, nu înseamnă că te paște o răceală puternică. Înseamnă doar că urgansimul tău se protejează de frig. Deoarece nasul este prima parte a sistemului respirator, are o funcție foarte importantă. Trebuie să încălzească și să umezească (precum și să filtreze) aerul pe care îl respiri, înainte ca acesta să ajungă în plămâni.

Deoarece aerul este adesea rece și uscat chiar și la începutul primăverii, nu doar iarna, nasul crește producția de mucus pentru a recrea condițiile ideale (adică mai calde și umede) pentru a „funcționa” în stare bună. Fiind un mecanism automat al corpului tău, nu există multe remedii pentru a-l contracara. Cu toate acestea, este important să eviți schimbările bruște de temperatură și să folosești un umidificator acasă pentru a menține nivelul corect de umiditate.

2. Obraji care devin roșii

Înroșirea obrajilor reprezintă unul dintre cele mai evidente efecte ale temperaturilor scăzute asupra corpului. De fapt, este un efect tranzitoriu și nu provoacă probleme organismului. Acest fenomen are loc, deoarece frigul și umiditatea scăzută fac pielea să își piardă uleiurile naturale. Ca efecte, pe lângă roșeață, s-ar putea să simți mâncărime și uneori chiar și o ușoară umflare a feței. Cea mai bună modalitate de a preveni această problemă este să acoperi zonele expuse cu ochelari de soare, o eșarfă și mănuși în zilele foarte reci. Toate acestea pot reduce roșeața.

3. Piele uscată – unul dintre cele 5 moduri în care temperaturile scăzute îți afectează corpul

Nu numai obrajii sunt expuși înroșirii. În general, frigul și uscăciunea aerului provoacă efecte negative asupra pielii întregului corp. Chiar și în zonele în care nu există o expunere directă. Cauza pielii uscate este umiditatea scăzută a mediului, ceea ce favorizează deshidratarea pielii. La acestea se adaugă și efectele vasoconstricției: la frig, organismul tinde să contracteze vasele de sânge pentru a nu dispersa căldura.

Toate acestea provoacă roșeață, mâncărime și zone crăpate, precum și creșterea riscului de dermatită și eritem. Pentru a contracara această problemă enervantă, ar trebui să eviți produsele de igienă excesiv de agresive și să utilizezi în mod regulat creme hidratante.

4. Tuse și respirație șuierătoare

Printre cele mai frecvente efecte ale temperaturilor scăzute asupra organismului se numără și apariția bruscă a simptomelor precum respirația șuierătoare și tusea uscată. Acestea sunt de obicei cauzate de aerul rece, care irită căile respiratorii și plămânii. Este o problemă care afectează frecvent persoanele cu astm bronșic sau bronșită, dar este frecventă și la persoanele sănătoase.

Așa cum am amintit, nasul încearcă să protejeze organismul de aerul rece și uscat prin creșterea producției de mucus. Cu toate acestea, dacă obișnuiești să respiri pe gură, tractul respirator este mai probabil să sufere consecințele fluxului de aer umidificat necorespunzător. Uscăciunea îngustează căile respiratorii și îngreunează respirația. Plus că poate provoca acea respirație șuierătoare enervantă sau o mică tuse.

Pentru a te proteja de aceste simptome, în primul rând, încearcă întotdeauna să respiri pe nas. Acesta are propriul sistem eficient de a filtra aerul pentru a fi în condițiile ideale pentru a ajunge la plămâni. În plus, acoperă-ți nasul și gura cu o eșarfă atunci când petreci timp în aer liber foarte rece. Ajută la crearea unui mediu mai cald și mai umed la intrarea căilor respiratorii.

5. Frisoane

Când ți se face frig, începi să tremuri. Acesta este un alt mecanism de apărare pe care organismul îl pune în aplicare pentru a se proteja de temperaturile scăzute. Frisoanele nu sunt altceva decât contracții musculare rapide prin care organismul generează căldură.

Scopul este de a preveni scăderea prea mare a temperaturii corpului, generând acel fenomen numit hipotermie, care este deosebit de periculos. Remediile pentru a contracara frisoanele constau în a te îmbraca corespunzator în functie de ocazie.

 

My title page contents