7 lucruri pe care trebuie sa le faci dupa ce ai nascut

7 lucruri pe care trebuie sa le faci dupa ce ai nascut

7 lucruri pe care trebuie sa le faci dupa ce ai nascut. Doar atat? Ei bine, zilele si saptamanile care urmeaza dupa nastere pot fi foarte agitate. Desi ai la dispozitie 9 luni sa te pregatesti pentru venirea pe lume a copilului, dupa nastere, timpul se reduce la cateva zile sau saptamani pentru a finaliza anumite formalitati.

 

Nu iti fa griji! Am pregatit pentru tine a  o lista de lucruri pe care trebuie sa le faci si a actelor  de care ai nevoie pentru a duce la bun sfarsit toate aceste proceduri.

7 lucruri pe care trebuie sa le faci dupa ce ai nascut

Din pacate, nu te poti ocupa de multe dintre ele cu mult timp in avans, dar este util sa fii informata pentru momentul in care te vei confrunta cu aceasta situatie.

Acte necesare pentru certificatul de nastere

Declararea bebelusului se face  dupa nastere in termen de 14 zile la starea civila de care tine spitalul/maternitatea la care ai nascut.

Iata care sunt actele de care ai nevoie:

 • certificatul medical constatator al nasterii (eliberat de maternitate, il primesti la externare, trebuie sa verifici daca este completat corect)
 • copie si original al actului de identitate al mamei si al tatalui
 • copie si original al certificatului de nastere al mamei si al tatalui
 • copie si original al certificatului de casatorie
 • cerere tip completata la biroul de stare civila.

Dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului

Acest dosar trebuie depus incepand cu ziua din care se termina concediul de maternitate in termen de cel mult 60 de zile. Se va depune la directia de protectie sociala de la primaria de domiciliu al parintilor.

Iata care sunt actele de care ai nevoie:

 • cerere tip
 • copie si original al actului de identitate al mamei si al tatalui
 • copie si original al certificatuluide nastere al copilului
 • copie si original al certificatului de casatorie (pentru parintii casatoriti, original + copie)
 • adeverinta eliberata de angajator care sa indice veniturile obtinute in ultimele 12 luni
 • decizia de suspendare a activitatii de la locul de munca

Programeaza bebelusul la medicul pediatru

Maternitatea va chema medicul pediatru dupa nastere pentru a consulta bebelusul. Dupa aceasta vizita, va trebuie sa faci o programare pentru o consultatie ulterioara. Aceasta trebuie sa aiba loc la cel mult o saptamana dupa primul consultatie.

Notificarea departamentului de resurse umane

Dupa ce faci cunoscuta fericita veste familiei si prietenilor, nu uita sa notifici si departamentul de resurse umane al companiei pentru care lucrezi. Acestia vor inregistra in sistem data nasterii si iti vor trimite informatii necesare pentru intocmi alte acte de care vei avea nevoie.

Fa-ti o programare la doctor

Stim ca in aceste momente toate gandurile tale sunt la bebelus, dar nu uita de sanatatea ta. Este important sa iti faci o programare la doctor la 6 saptamani dup ace ai nascut.

Anunta venirea pe lume a bebelusului

Venirea pe lume a bebelusului este un eveniment major pentru tine, dar si pentru familie si prieteni. Gandeste-te din timp cum vrei sa impartasesti aceasta veste cu cei apropiati. Fie ca apelezi la un mesaj, o fotografie sau un videoclip, este bine sa te gandesti si la astfel de detalii din timp.

Planifica o sedinta foto pentru micutul tau

Este important sa stabilesti din timp cu un fotograf profesionist care este data la care vrei sa faci o sedinta foto cu micutul tau.

In concluzie, primele saptamani dupa nastere sunt foarte pline. Esti intr-o stare permanenta de agitatie si lipsa de somn si tocmai de accea este bine sa stii din timp care sunt lucrurile pe care trebuie sa le faci dupa nastere.

 

My title page contents