Tort cuib de ciocolată de Paște – Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din lume din punct de vedere religios. Este un prilej de a sărbători primăvara, renașterea și bucuria de a trăi. Și ce modalitate mai bună de a sărbători decât cu un desert spectaculos?
Ce semnifică, de fapt, acest tort cuib de Paște? Tortul cuib de Paște nu este doar un desert bun de mâncat, ci are și o semnificație simbolică. Cuibul reprezintă renașterea, fecunditatea și viața, în timp ce ouăle simbolizează viața care se naște. Mai mult decât atât, ciocolata, simbol al ispitei și al păcatului, devine aici un element de sărbătoare și de bucurie.
Tort de cuib de ciocolată de Paște
Porții: 8
Preparare: 60 de minute
Gătire: 20 de minute
Repaus: 20 de minute
Ai nevoie pentru blatul de pandișpan de:
3 ouă
100 g de zahăr
70 g de făină 00
30 g pudră de cacao neîndulcită
Ai nevoie pentru decor:
gem de caise după gust
30 g de bețișoare de cereale integrale
100 gr de ciocolată neagră
bețișoare de ciocolată colorate și ouă acoperite cu zahăr după gust
Pregătești tort cuib de ciocolată de Paște așa:
Începi prin a pregăti blatul de pandișpan după rețeta clasică. Torni amestecul într-o matriță de gogoși cu diametrul de 20 cm și îl coci la 190 ° C timp de 20 de minute. Îl scoți apoi din cuptor și îl lași să se răcească.
Lași ciocolata să se topească în bain-marie și încorporezi cerealele, amestecând bine. Așezi apoi cerealele acoperite cu ciocolată într-un castron căptușit cu hârtie pergament. Le aplatizezi încercând să le dai forma unui cuib. Pui vasul să se răcească în frigider până când cuibul s-a solidificat. Va dura aproximativ 20 de minute.
Întorci apoi tortul și ungi blatul complet cu gem cu ajutorul unei spatule. Apoi îl acoperi uniform cu stropi de ciocolată.
Iei cuibul de ciocolată din frigider și îl scoți ușor din hârtia pergamentului, apoi îl pui ușor în centrul tortului.
Închei tortul cuib de Paște prin plasarea ouălor de ciocolată în cuib.
Variante ale tortului cuib de Paște
Tortul cuib de Paște este un desert foarte versatil, care se pretează la numeroase variante. Iată câteva idei:
- Poți umple tortul cu cremă chantilly, înainte de a-l decora cu stropi de ciocolată pentru un dram de prospețime;
- Poți înlocui ciocolata neagră cu ciocolată albă pentru o versiune diferită;
- Adaugă căpșuni sau alte fructe de pădure la crema chantilly pentru un dram de fructe proaspete;
- Adaugă migdale tocate sau alune pe suprafața tortului pentru o notă aparte.