Află ce obiceiuri sănătoase trebuie să adopți pentru a evita câteva boli digestive vara.

Vară. Cald. Sistemul digestiv reacționează diferit, devine mai lent, iar asta creează o întreagă serie de neplăceri. Află ce obiceiuri sănătoase trebuie să adopți pentru a evita câteva boli digestive vara.

 

Deshidratarea, epuizarea cauzată de caniculă, accidentul vascular cerebral, intoxicația alimentară și pierderea apetitului sunt probleme frecvente în lunile calde. Prin urmare, este important să se adopte o dietă adecvată în timpul sezonului cald pentru a menține sistemul digestiv în parametri de funcționare optimă. Altfel s-ar putea să nu vă simțiți tocmai bine. Cine are nevoie de boli digestive vara?!

Boli digestive vara

Poate ați observat deja că atunci când temperaturile sunt crescute, vă simțiți aproape permanent obosiți, plictisiți, fără strop de vitalitate. În aceste condiții este esențial să vă concentrați asupra dietei, asupra ce, cât de mult și cât de des mâncați. Orice exagerare, de orice natură din acest punct de vedere, supune sistemul digestiv unui stres. Și este crucial pentru sănătate să vă mențineți o digestie optimă, pentru o stare generală de bine. Iată câteva sfaturi:

Mâncați mai puțin

Din moment ce sistemul digestiv devine sensibil în timpul verii, ar trebui evitate excesele. Nu zice nimeni să vă înfometați, în caz că apetitul este ridicat, în ciuda căldurii. (Unele persoane se confruntă vara cu lipsa lui!) Decât o masă grea, îmbelșugată, mai bine „ciuguleli” mici și dese. Legumele verzi și fructele proaspete sunt mai ușor de digerat. În plus, vă ajută să vă mențineți și nivelul de hidratare.

Hidratați-vă constant

O să vă pară amuzant să primiți sfaturi în privința băutului apei, vara. Pare că toată lumea știe să o facă, din instinct. Cu câteva precizări: 1. beți apă în mod constant, pe tot parcursul zilei; 2. beți apă cu înghițituri mici, altfel aerul înghițit când dați o sticlă pe gât vă face să vă simțiți balonați.

Contați pe iaurt

Iaurtul este un superaliment care conține lucruri de-a dreptul grozave. În primul rând proteine, care asigură senzația de sațietate. Apoi mai conține și probiotice, acele bacterii bune pentru digestie. Dacă mai adăugăm și efectul lui răcoritor, atunci iaurtul chiar merită prima treaptă a podiumului alimentar. Să nu uităm că gustosul iaurt ajută și la rezolvarea multor probleme care pot apărea la nivelul stomacului, inclusiv ameliorarea dizenteriei!

Ocoliți prăjelile și… picanteriile

Nu vreți să aveți probleme de digestie și gaze în intenstin? Așa ne gândeam și noi… Atunci uitați de existența chiftelelor, șnitelelor, ouălor ochi și cărnurilor prăjite în ulei. Iar când am spus picanterii nu ne-am referit la chestii… deocheate, ci la piper, boia, ardei iute etc. Stomacul nu le prea agreează, pe căldură. Păstrați-vă pofta de condimente iuți pentru la iarnă!

Ceaiurile din plante sunt minunate!

Un ceai băut fierbinte scade vara temperatura corpului cu 2-3 grade. Asta e una la mână. Doi la mână, ceaiurile din coriandru, semințe de fenicul sau ghimbir sunt aur pentru sistemul digestiv. Absorb gazele, reduc stresul și ajută fluxul sanguin să ajungă mai ușor către sistemul digestiv. Convingeți-vă și singuri!

Știai că…
… ananasul și papaya sunt fructe care, consumate în stare proaspătă, ajuta digestia atunci când ea este… ușor tulburată?

My title page contents