Chifteluțe de cartofi și dovlecei, o alegere de sezon. Dovleceii se consumă când sâmburii nu sunt decât foarte puțin formați, coaja este fină și întreagă. Dovleceii sunt foarte bogați în apă (aproape 95% din masa lor), însă în pulpă și, mai ales, în coaja lor găsim și cantități foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor și potasiu. Ca să-ți faci o idee despre bogăția lor în vitamine și oligoelemente, e suficient să-ți spun că doar trei sute de grame de dovlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor și de potasiu, jumătate din necesarul zilnic de magneziu. Te-am convins să consumi dovlecei?
Porții: 4
Preparare: 30 de minute
Coacere: 25 de minute
Potrivit pentru vegetarieni
Ai nevoie pentru chifteluțe de cartofi și dovlecei de:
4 fire pătrunjel
1 legătură hasmațuchi
300 g iaurt integral
1 linguriță suc de lămâie
1 praf de zahăr
1 linguriță muștar
Sare
Piper
1 legătură mărar
400 g dovlecei
800 g cartofi roșii
2 ouă
4 linguri făină
4 linguri ulei
Pregătești așa:
Toci pătrunjelul, mărarul și ½ din cantitatea de hasmațuchi și amesteci verdețurile împreună cu iaurtul, sucul de lămâie, muștarul, zahărul, sare și piper.
Speli, îi ștergi de apă și razi dovleceii. Cureți cartofii de coajă, îi speli și îi razi pe răzătoarea mare. Scurgi sucul rezultat. Amesteci dovleceii și cartofii rași cu ouăle, făina, sare și piper. Modelezi chifteluțe plate. Încălzești cuptorul la 80 de grade Celsius.
Încingi uleiul și prăjești pe rând chifteluțele de cartofi și dovlecei. Când sunt gata, le păstrezi la cald în cuptor. Potrivești gustul de sare și piper al sosului de iaurt și servește chifteluțele cu acesta. Ornezi chifteluțele de cartofi și dovlecei cu hasmațuchi.