Plăcintă cu ciuperci… sună bine, nu-i așa? Ciupercile, nu doar că se găsesc tot timpul anului, dar pot fi consumate în diferite moduri: în salate, în mâncăruri, anumite specii fiind considerate o delicatesă. În funcție de specie, unele ciuperci se consumă crude, altele preparate.
Pregătire: 90 minute
Ai nevoie pentru aluat:
1 linguriță praf de copt
150 g unt
300 g făină
1 ou
50 ml lapte
1 praf de sare
Ai nevoie pentru umplutură de:
500 g ciuperci proaspete
50 g bacon
150 ml smântână dulce, de gătit
50 g unt
100 g cașcaval ras
100 g șuncă
1 ou
Sare
Pătrunjel verde
Pregătești aluatul de plăcintă cu ciuperci așa:
Amesteci făina cu praful de copt. Adaugi untul tăiat cuburi, oul, sarea, laptele și frămânți un aluat fin. Îl acoperi cu folie alimentară și îl dai la frigider timp de 30 de minute.
Speli ciupercile și le tai în bucăți potrivite. Topești untul, adaugi ciupercile, le presari cu puțină sare și amesteci. Adaugi baconul tăiat cuburi, amesteci și lași până scade zeama lăsată de ciuperci.Adaugi și smântâna dulce și mai lași pe foc 5 minute. Pui pătrunjelul verde tocat mărunt și lași compoziția să se răcească.
Iai aluatul și-l împarți în două. Întinzi o foaie cât o formă de tartă, dar lași ca aluatul să îmbrace și pereții, să curgă pe margini. Ungi forma cu unt și o tapetezi cu făină, apoi așezi foaia de aluat. Pui ciupercile, iar peste ele șunca tăiată în felii. Presari și cașcavalul ras. Acoperi umplutura cu cea de-a doua foaie, aducând marginile de aluat spre interior. Ungi aluatul cu oul bătut și dai plăcinta la cuptorul încins, timp de 40-45 de minute. Servești plăcinta caldă sau rece, după gust.