Rețete pentru copii cu somon. Cum să pregătești somonul pentru copii

Cum pregătim somonul pentru copii?

Îți prezentăm câteva rețete pentru copii cu somon, iar tu vei alege în funcție de preferințele tale și ale copilului. Deși somonul este considerat unul dintre cei mai grași pești, trebuie să ne amintim mereu că în nutriție nu există nimic care să fie absolut bun sau rău, dar depinde de doză și frecvența cu care este consumat un aliment. Se știe că varietatea hranei, mai ales în stadiile incipiente ale vieții, ajută la o bună dezvoltare și, mai ales, încurajează obiceiul bun de a testa ceva nou, cu care trebuie să-i învățăm pe copii. Monotonia alimentară nu garantează niciodată o creștere adecvată.

Rețete pentru copii cu somon. Somonul și copiii: grație Omega 3 conținut, alergiile sunt reduse prin consumul de somon

Conform unei cercetări realizate la Universitatea Stockholm din Suedia, consumul regulat de pește, în special cel bogat în  Omega 3, cum este  somonul, dacă este consumat din primul an de viață, reduce alergiile.

Ce spun studiile

Sondajul a implicat 4100 de copii care au fost urmăriți timp de opt ani. La vârsta de un an, 90% dintre copii au mâncat regulat pește și 96% dintre dintre ei au continuat să consume acest aliment, în mod regulat, până la vârsta de opt ani.

Cercetătorii au urmărit și au analizat obiceiurile alimentare ale tinerilor și alergiile pe care le-au suferit de-a lungul perioadei, iar rezultatele au fost pozitive. Din compararea datelor, cercetătorii ajuns la concluzia că cei care au mâncat cantități mari de pește au fost protejați de riscul de alergii: în special, consumul de pește mai mult de o dată pe săptămână reduce riscul de a dezvolta febra fânului și alte alergii.

Din gama largă de specii de pește pe care le oferă marea, somonul este cu siguranță un pește pe care copiii îl consumă mult. Culoarea roșie, lipsa solzilor, un  gust unic și aromat, care îl diferențiază de ceilalți, toate aceste caracteristici îl fac ideal ca tip de pește.

 

1. Somon pane (pentru copii între 4-10 ani)

-pentru 4 persoane

Îți trebuie:

  • 160 g de somon file
  • 4 felii de pâine toast
  • 1 albuș
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 portocală
  • 1/2 lingură ulei de măsline
  • un praf mic de sare

Pregătești așa: 

Mai întâi, prăjești puțin pâinea în toaster, apoi o lași să se răcească și o sfărâmi. Vei avea nevoie pentru crusta peștelui. Speli și tai mărunt pătrunjelul. Speli bine portocala și înlături coaja. Storci portocala și pui zeama într-un castron, adaugi un praf mic de sare, pătrunjelul tocat și adaugi ½ lingură de ulei de măsline. Bați albușul. Treci fileurile de somon prin albușul de ou și apoi le presari cu pâinea sfărâmată sau tăvălești somonul direct prin compoziția de pâine. Poți folosi și pesmet, dacă nu vrei să-ți prepari singură compoziția. Coci somonul în cuptorul încins, la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 15 minute. Îl poți servi copilului simplu sau cu o garnitură de cartofi natur sau de orez.

2. Somon cu usturoi (de la 12 luni)

– pentru 2 porții

Îți trebuie:

  • 150 g file de somon
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură ulei de măsline
  •  sare

Pregătești așa:

Verifici mai întâi dacă bucata de somon are oase și le elimini, trăgând de ele. E simplu! Pui uleiul de măsline într-un vas de copt mic și lași câteva minute să se înmoaie fileul de somon în el (să se frăgezească). Presari peștele cu un praf de sare și presari apoi usturoiul tocat pe toată suprafața. Poți pune 1 cățel de usturoi în plus, dacă gustul e acceptat de copil. Coci peștele la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ 25 de minute. Când e copt, îndepărtezi feliile de usturoi și servești imediat somonul cu o garnitură la alegere.

 

3. Somon cu sos de arpagic

– pentru 5 porții

Îți trebuie:

  • 100 g somon proaspăt
  • 1 lingură de suc de lămâie
  • 1/2 ceapă, curățată și tăiată
  • 1/2 kg roșii mici, tăiate în bucăți mici
  • 1 rădăcină de pătrunjel

Îți trebuie pentru sos:

  • 1 vârf de linguriță de unt
  • 1 linguriță de făină albă
  • 1 pahar de lapte
  • 1 linguriță de arpagic tocat

Pregătești așa:

Împachetezi somonul în folie de aluminiu (sau hârtie de copt) cu legume și lămâie și îl coci timp de 20 de minute într-un cuptor preîncălzit la 160 ° C. Între timp, pregătești sosul gros de beșamel, din unt, lapte și făină. Scoți somonul din cuptor, îndepărtezi folia și scurgi lichidul de gătit lăsat în tavă. Îl filtrezi și îl adaugi în sosul de beșamel. Apoi adaugi și arpagicul tocat. Tai somonul, verifici dacă ai îndepărtat toate oasele și îl servești acoperit cu sos.

 

4. Bile din cartofi și somon, rețetă pentru copii capricioși

Îți trebuie:

  • 500 g de somon proaspăt
  • 300 de cartofi
  • arpagic
  • un praf de sare
  • 1 ou
  • 1 lingură de pesmet

Pregătești așa:

Cureți cartofii, îi tai în 4 și îi fierbi în apă cu un praf de sare. Pui fileurile de somon într-un vas cu apă clocotită și le lași să fiarbă circa 10 minute, până sunt pătrunse și în interior. Îndepărtezi oasele din fileurile de somon și pui peștele într-un castron. Adaugi și cartofii fierți, pasați și amestecați cu arpagic, oul, un praf de sare și o lingură de pesmet. Amesteci toate ingredientele bine și formezi niște bile, pe care le treci prin pesmet. Iei o tavă și o tapetezi cu hârtie de copt, apoi așezi bilele din somon și cartofi. Coci bilele la 180 de grade Celsius, timp de 10-15 minute.

Pentru mai multe rețete pentru copii cu somon vă puteți inspira de aici!

My title page contents