Metode de stimulare a creativității la copii. Trucuri și activități practice

metode de stimulare a creativității

Reziliența și abilitatea de a face față provocărilor în moduri cât mai creative sunt doar câteva dintre trăsăturile copiilor care au o inteligență emoțională dezvoltată. Pe măsură ce micuțul tău începe să își dezvolte creativitatea, acesta va dobândi mai multă încredere în instinctele și abilitățile sale. Apelează la metode de stimulare a creativității pentru a-ți ajuta copilul să învețe să rezolve probleme pe cont propriu și să fie mai încrezător.

 

Creativitatea copilului tău depinde mai mult decât ai crede de implicarea ta ca părinte. Dar nu îți fă griji, creativitatea lui poate fi stimulată printr-o serie de trucuri și activității practice.

Iată câteva metode de stimulare a creativității copilului tău:

  1. Încurajează-i curiozitatea și abilitatea de a căuta mereu răspunsuri. Cum poți face asta? E simplu! Una dintre cele mai bune metode de stimulare a creativității la care poți apela este să îi răspunzi la întrebări cu o altă întrebare: “Nu știu nici eu. Oare cum putem afla răspunsul?”
  2. Nu îi cumpăra copilului numai jucării de ultima generație. Este foarte important să își folosească imaginația. Cumpără-i piese lego pentru a-și dezvolta creativitatea.
  3. Încurajează-l să vină cu cât mai multe idei și soluții. Laudă-l de fiecare dată pentru a-i întări încrederea.
  4. Încurajează-l să exploreze spațiul înconjurător pentru a-și dezvolta creativitatea.
  5. Evită comentariile negative în momentul în care copilul tău încearcă activități noi și greșeste. Oferă-i sprijin și încurajează-l să își asume riscuri. În momentul în care eșuează spune-i: “Dacă ideea aceasta nu a mers, încearcă altceva, sigur vei reuși”.
  6. Stimulează un tip de gândire independentă și bazată pe imaginație. Pune-i constant întrebări despre proiectele și activitățile în care se implică. Nu îi spune nicioadată ce anume trebuie să facă. Mai întâi, întreabă-l ce sugestii are, cum crede că poate face un anumit lucru și apoi oferă-i sugestii sau instrucțiuni.
  7. Nu fi perfecționistă! Chiar dacă tu poți face un lucru mai bine și mai repede, nu încerca să rezolvi situația pentru micuțul tău. De asemenea, rezistă tentației de a-i îmbunătăți proiectele. Invață să îi respecți abilitățile și să îi explici faptul că este nevoie de timp pentru a obține rezultatele pe care și il dorește. Ține minte: procesul de învățare este mai important decât rezultatul final.
  8. Evită comentariile negative și descurajante. Acest tip de reacții îi  limitează creativitatea și dorința de experimentare.
  9. Respectă eforturile creative ale copilului tău indiferent de rezultat. Afișează-i desenele sau poeziile pe frigider sau la birou.
  10. Evită comparațiile în ceea ce privește talentul și rezultatele când ai doi copii. Nu spune lucruri de genul: “Nu povestești la fel de bine ca fratele tău” sau “De ce nu desenezi la fel de frumos ca sora ta?”
  11. Încurajează simțul umorului – acesta este un instrument foarte bun în dezvoltarea creativitatii si a inteligenței emoționale.
  12. Încurajează-l să se joace și să creeze propriile lui reguli. În timpul jocului, urmează-l și dai voie sa conducă activitatea,
  13. Expune-l la jocuri care pot avea diferite răspunsuri. Apelează cât de des posibil la expresia “Ce ai zice dacă” sau “Cum ar fi să..”? pentru a-i încuraja gândirea creativă.
  14. Expune-l la tipuri de jocuri care îi stimuleaza imaginatia sau la jocuri de cuvinte. De exemplu, faceți împreună o listă cu toate modurile în care puteti folosi un obiect simplu din casă. Toate posibilitățile sunt deschise!
  15. Creează un colț creativ în casă în care copiii pot explora și își pot desfășura imaginația în siguranță. Pune-le la dispozție materiale precum creioane culorate, hârtie, acuarele, sclipici, plastilină și orice alte elemente  (frunze, materiale textile) pentru a-i stimula creativitatea.
  16. Creați împreună povești. Cum poți face asta? O persoană începe să povestească, iar apoi următoarea trebuie să continue tot așa. Cu cât evenimentele devin mai creative și mai incredibile cu atât mai distractiv!
  17. Provoacă-l să modifice finalul unor povești cunoscute. Îți poți întreba copilul “Cum ai fi vrut să se termine povestea?” sau „Ce altceva s-ar fi putut întâmpla?”.

Apelează la aceste metode de stimulare a creativității și copilul tău va avea o imaginație mai bogată și va fi mai deschis către noi experiențe!

My title page contents