Dezvoltarea fizica a copilului la un an. Ei bine, spuneam că după ce pășește în anul ce urmează după împlinirea vârstei de 1 an, copilul nu va mai avea o creștere atât de accelerată ca în primul an de viață. Își va adăuga la înălțime între 7,5 și 13 cm (până la 2 ani), iar ca greutate, spun specialiștii, e normal să ajungă până la aproximativ 15 kg la finalul anului, înainte de a împlini 2 ani.

 

Dar nu uita, aceste cifre sunt pur informative, ele putând varia în funcție de sex, de mediul de viață, de genetică.

Cutia craniană

Între 18 și 28 de luni, vei putea observa o dezvoltare a aspectului general al copilului. Cutia craniană se osifică, la fel se întâmplă și cu oasele, dentiția provizorie devină completă. Se dezvoltă sitemul muscular și se întăresc ligamentele, lucru care facilitează efectuarea mișcărilor intenționate.

Fizicul

Aspectul fizic general este din ce în ce mai plăcut. Vorbirea și modul în care reacționează cu ceilalți justificând numele dat acestei perioade de „grație și drăgălășenie”.

Echilibru

Mișcarea, înțelegând prin acest lucru exercițiile fizice, sunt foarte importante pentru toată lumea. Si asta, cu atât mai mult pentru un copil care deja a câștigat campionatul de mers în două picioare și e foarte doritor să treacă la etapa următoare. În decursul acestui an, el își va îmbunătăți echilibrul în timpul mersului, va învăța să alerge, să urce scările și chiar să se cațere. Toate acestea și le va însuși prin joc.

Creierul e mai mare

Pe măsură ce creierul copilului se dezvoltă, crește și capacitatea lui de a face diverse lucruri și, indiferent ce jocuri organizezi. El se va bucura văzând de ce este în stare, își va folosi imaginația pentru a încerca lucruri noi și se va obișnui să facă mișcare. Experții recomandă cel puțin o oră de mișcare zilnic.

De acum, orele petrecute afară vor căpăta un alt sens. Va fi mult mai distractiv dacă luați cu voi o minge, dacă îl vei ajuta să capete încredere în el susținându-l să se cațere. Cățărarea (12-24 luni) este un reper fizic important. Ea ajută copilul să-și dezvolte musculatura, dar și coordonarea necesară pentru a reuși să urce și să coboare scări.

Joaca

Atunci când vremea nu permite joaca afară, rămâneți în casă, dar nu renunțați la joacă. Joaca în casă le oferă copiilor mai puțin siguri pe ei șansa de a încerca diverse lucruri. În plus, reduce riscul de a se simți mai puțin încrezători când vor participa la jocuri cu alți copii sau vor face educație fizică la școală.

Mingea

O minge pentru copii (sau o minge pentru fitness folosită de adulți) este ideală pentru jocurile din casă. In plus, incurajează copiii să facă exerciții de întindere a musculaturii. Aruncarea și lovirea unei mingi (12 luni) va fi jocul lui preferat până la vârsta de 2 ani (prinderea se produce abia pe la 3-4 ani).

Alergare

Cei mai mulți copii adoră să se joace în spații libere și deschise. Corpurile lor în creștere au nevoie de mișcare ca să își consume energia. Dacă este posibil, mergi cât mai des cu copilul în aer liber. Starea lui generală de sănătate, obiceiurile alimentare și de somn, toate au beneficii de pe urma mișcării în aer liber.

Carucior si masina

Plimbați-vă sau lasă-l să se joacă cu aparatele de la jocurile de joacă, însă stai lângă el ca să previi accidentele. La vârsta acesta, fetițele adoră să împingă căruciorul păpușii, iar băiețeii să tragă de sfoară o mașină după ei. Această deprindere o descoperă după ce știu să meargă (12-18 luni). Impingerea și tragerea ajutându-i să-și îmbunătățească mersul, pentru că vor face aceste lucruri mergând înainte și privind înapoi. Apoi, din când în când, după jucării, ori coordonarea mână-picior, pentru că nu e ușor să împingi căruciorul, dar să rămâi pe alee.

Alearga

În scurt timp, copilul tău va fi apt să alerge. Această abilitate apare undeva între 18 și 24 de luni și pentru unii pare mai ușor decât pentru alții să înceapă alergatul. Singura explicație are legătură cu faptul că unora nu le e atât de teamă de durere, pe când alții se tem să cadă, ca să nu-i doară.

Explorare

Nu-i restricționa accesul la cunoaștere, nu-i interzice să exploreze, nu-l ajuta să devină un copil timid și retras, cu o mulțime de frici în spate. Fii lângă el și ajută-l să descopere. Răspunde-i la întrebările pe care le va pune. Repetă-i cuvintele și spune-i propoziții simple, pe care să le poată reține și înțelege. Nu e nevoie să-l pedepsești, oricum nu pricepe conceptul de pedeapsă. Va deveni doar frustrat și nervos din cauza interdicțiilor. Așa apar crizele de furie, țipetele, plânsetele acompaniate de mușcături, loviri, stări afective negative de care vei vrea să scapi cât mai repede. El vrea doar să-și depășească limitele fizice și vrea acum, nu mai are timp să aștepte!

My title page contents