Varză Savoy și cartofi la cuptor – Pentru iubitorii de arome montane și preparate consistente pe bază de mămăligă, cârnați și brânză, aceasta este o garnitură rustică și apetisantă de adus la masă și de savurat în fața unui șemineu aprins. Un răsfăț de vreme rece, care este inspirat de varza tradițională Savoy din Salento, făcută cu câteva ingrediente simple și inevitabila notă de brânză gratinată.
Deci, cine poate rezista unei astfel de bunătăți?
Varză Savoy și cartofi la cuptor
Porții: 4 persoane
Preparare: 10 minute
La cuptor: 35 minute
Ai nevoie de:
900 g varză Savoy
800 g cartofi
40 g praz
40 g brânză Scamorza (Provolone)
300 ml apă
Salvie după gust
Ulei de măsline extravirgin după gust
Sare după gust
Piper negru după gust
Pregătești varză Savoy și cartofi așa:
Pentru a prepara varză și cartofi la cuptor începe prin a pregăti ingredientele de care vei avea nevoie: împarți varza în jumătate, o tai în fâșii și o clătești sub apă curentă. Cureți cartofii și îi tai în felii de aproximativ 7-8 mm.
În cele din urmă, cureți și toci mărunt prazul. Încălzești un strop de ulei într-o cratiță potrivită ce poate fi introdusă la cuptor, adaugi prazul și îl rumenești câteva minute până devine fraged, amestecând des. Apoi adaugi cartofii și amesteci pentru a preveni lipirea de fundul cratiței. Lași să se aromatizeze la foc mediu.
După câteva momente, adaugi varza și amesteci din nou. În acest moment, torni apa în cratiță și aromatizezi cu frunze de salvie.
Sărezi, piperezi, acoperi cratița cu capac și gătești la foc mediu-mic timp de aproximativ 25-30 de minute. Între timp, razi brânza scamorza pe o răzătoare cu găuri mari.
După 20 de minute, scoți capacul și întinzi brânza scamorza la suprafață. Pui caserola gratinată la cuptor cu grătarul pornit și p lași să se gratineze timp de 5 minute. Apoi poți servi varza și cartofii imediat ce i-ai scos din cuptor!
Conservare
Poți păstra preparatul la frigider până la 4 zile. Congelarea nu este recomandată.
Sfat
Dacă dorești, poți adăuga și morcovi sau șalote la preparat și aromezi totul cu coajă de lămâie.