5 lucruri despre cartofi, pe care nu le știai

5 lucruri despre cartofi, pe care nu le știai

5 lucruri despre cartofi, pe care nu le știai. Cartofii reprezintă un pilon al bucătăriei noastre, și e imposibil să renunțăm la ei. Iată câteva informații și curiozități care te vor determina să privești cu alți ochi prețiosul tubercul. Probabil cu mai multă simpatie.

Iată 5 lucruri despre cartofi care te vor uimi:

1. Cel mai scump cartof dintre toți este Bonnotte

Este cultivat pe insula franceză Noirmoutier și recoltat manual la trei luni după însămânțare și înainte de coacere. Perioada de vânzare durează doar zece zile. Aroma excelentă a acestui cartof se datorează solului nisipos foarte aproape de mare. Prețul acestui soi de cartof este în medie, între 400 și 600 de dolari pe kilogram.

2. 8000 de ani de cartofi: prejudecăți și credințe

Cartoful a apărut în urmă cu mai mult sau mai puțin de 8000 de ani lângă Lacul Titicaca, între Peru și Bolivia. Apoi, a ajuns în Europa în anul 1500, datorită conchistadorilor spanioli, dar nu a avut succes imediat. A urmat o vreme îndelungată în care a fost de fapt subiect de prejudecăți: s-a crezut că acesta conține substanțe otrăvitoare, că provoacă chiar lepră, că este și afrodisiac și cauza de flatulență. Mai mult decât atât: unii au avut credința că, chiar și doar gustând un cartof, cineva va ajunge în iad.

3. Cartoful… prima legumă cultivată în spațiu?

NASA efectuează experimente în acest sens din 1995. Mai exact, aceleași condiții găsite pe Marte au fost recreate într-un laborator din Lima.

4. Există peste 5.000 de soiuri de cartofi în întreaga lume

Pot fi identificate cinci macrocategorii de cartofi: cartofi galbeni, cartofi albi, cartofi roșii, cartofi noi și cartofi dulci, dar în realitate aceasta nu este o distincție exhaustivă. Știai că în Italia se cultivă zeci de tipuri complet diferite, de la Vivaldi la Majestic și până la Primura di Bologna, primul cartofi DOP italian?

5. Un savant francez a fost primul care a lăudat cartofii

Primul care a studiat proprietățile benefice ale cartofilor într-un mod aprofundat și complet, a fost agronom francez Antoine-Augustin Parmentier.

 

 

My title page contents