Tartă cu cremă de ricotta și căpșuni, un desert care te va surprinde prin gustul său delicat și aroma sa deosebită. O bază de aluat sfărâmicios, cu o umplutură de ricotta proaspătă și căpșuni suculente. Un mic sfat: dacă se poate, pregătește acest desert cu o zi înainte pentru a-l savura a doua zi. Astfel, aroma căpșunilor va pătrunde în blat și cremă.
Tarta cu ricotta și căpșuni este perfectă pentru micul dejun și drept gustare pentru întreaga familie. De asemenea, perfectă pentru a o oferi prietenilor sau pur și simplu pentru a te răsfăța puțin. Desigur, pentru a pregăti tarta cu cremă de ricotta poți folosi și alte fructe precum cireșe, ananas, caise, piersici.
Să vedem cum se face rețeta de tartă cu cremă de ricotta și căpșuni!
Tartă cu cremă de ricotta și căpșuni
Porții: 6
Pregătire: 25 de minute
Timp de odihnă: 2 ore
Coacere: 35 de minute
Ai nevoie de:
O formă de tort cu diametrul de 22 cm
Pentru aluat:
1 ou
300 g făină 00
150 g zahăr
150 g unt (moale)
Coajă de lămâie după gust
Pentru crema de ricotta
500 g ricotta
100 g zahăr pudră
Coajă de lămâie după gust
Pentru compotul proaspăt de căpșuni
200 g căpșuni
100 g zahăr granulat
Suc de lămâie
Pregătești tarta cu ricotta și căpșuni așa:
Pregătești mai întâi aluatul:
Tai untul în bucăți și îl pui într-un castron împreună cu zahărul pudră. Folosești o lingură de lemn și amesteci untul cu zahărul până devine cremos.
Adaugi oul, aroma pe care ai ales-o și amesteci din nou. Adaugi făina și frămânți până obții un aluat neted și moale.
Înfășori aluatul în folie de plastic și îl lași să se odihnească la frigider timp de 1 oră înainte de a-l folosi.
Între timp, pregătești umplutura de ricotta și căpșuni:
Speli și tai căpșunile în bucăți mici.
Le pui într-o cratiță la foc foarte mic cu zahărul granulat și sucul de lămâie.
Amesteci des pentru a preveni lipirea căpșunilor. Când s-au înmuiat, iei cratița de pe foc și lași să se răcească.
Într-un castron, amesteci ricotta cu un tel de mână, împreună cu zahărul pudră până amestecul devine cremos.
Scoți luatul din frigider și îl frămânți puțin ca să-l înmoi.
Cu un sucitor, faci un cerc cu diametrul de 24 cm.
Ungi și tapetezi cu făină o tavă de tort, de preferință cu arc.
Pui cercul de aluat scurt în matriță și ridici bine marginile, astfel încât să poată conține umplutura.
Înțepi baza de aluat scurt cu dinții unei furculițe.
Pui crema de ricotta în ea și nivelezi.
Adaugi compotul de căpșuni la crema de ricotta.
Nivelezi din nou și acoperi tarta cu fâșii de aluat.
Coci tarta cu căpșuni și ricotta într-un cuptor static, preîncălzit la 180 ° timp de aproximativ 35 de minute.
Variante și sfaturi:
În loc de căpșuni proaspete poți folosi gem de căpșuni sau orice preferi. Dacă dorești, poți aromatiza ricotta cu un lichior la alegere sau cu portocală sau scorțișoară.
Poți face tarta cu ricotta și căpșuni fără gluten folosind făină de orez.
Poți folosi ricotta de oaie sau de vacă.
Poți înlocui căpșunile cu alte fructe la alegere.
În loc de ricotta poți folosi mascarpone.
Tarta cu cremă de ricotta și căpșuni se poate păstra la frigider 2-3 zile.