Tartă cu smochine proaspete și cremă de vanilie

Tartă cu smochine proaspete și cremă de vanilie

Tartă cu smochine este alegerea acestei luni, când smochinele se găsesc din plin.

 

Tartă cu smochine proaspete și cremă de vanilie

Porții: 12 felii

Preparare: 45 minute

Răcire: 90 minute

Coacere: 25 minute

 

Ai nevoie pentru blat de:

300 g făină

75 g zahăr

150 g unt

Ai nevoie pentru cremă și umplutură de:

5 foi de gelatină

1 lămâie

2 ouă

3 linguri de zahăr

2 plicuri de zahăr vanilat

250 ml lapte

150 g frișcă

6 linguri gem de smochine

5 smochine proaspete

 

Pregătești tarta cu smochine proaspete și cremă de vanilie așa:

1. Frămânți rapid un aluat din făină, zahăr și bucățele de unt rece. Apoi modelezi o bilă de aluat, o înfășori în folie alimentară și o dai la frigider pentru circa 30 de minute.

2. Încingi cuptorul la 200 grade Celsius. Pe planșeta tapetată cu făină întinzi o foaie rotundă de aluat pe care o așezi într-o tavă de tartă (cu diametrul de 26 cm) unsă în prealabil. Ridici o margine de aluat înaltă de circa 2-3 cm. Înțepi aluatul în mai multe locuri cu o furculiță și îl coci la cuptor circa 25 de minute. Scoți din cuptor și lași să se răcească.

3. Pentru cremă, înmoi gelatina. Speli lămâia cu apă fierbinte și razi coaja. Storci sucul. Separi ouăle. Bați albușul cu zahărul, iar gălbenușurile le bați cu zahăr vanilat și adaugi și coaja rasă de lămâie. Înglobezi laptele și încălzești toată compoziția, amestecând până se îngroașă. Nu trebuie să lași să fiarbă, de aceea vei amesteca continuu. După ce s-a îngroșat compoziția, dizolvi gelatina înăuntru, amestecând. Dai crema la frigider.

4. Când crema începe să se întărească, adaugi suc de lămâie și înglobezi albușul bătut, urmat de frișca bătută. Ungi blatul cu gem de smochine și așezi crema de vanilie. Dai tarta la frigider circa 60 de minute.

5. Speli smochinele, le ștergi și le tai felii. Le aranjezi pe tartă, nu înainte de a o unge cu restul de gem de smochine.

 

Știai că…

  • … în lume există peste 700 de soiuri de smochin?
  • … smochinele sunt printre cele mai sănătoase fructe, îmbunătățind digestia, întărind sistemul osos, înlăturând insomnia, scăzând trigliceridele și reglând tensiunea arteriala?
  • … smochinii nu au flori pe ramurile lor, acestea crescând în interiorul smochinelor?
  • … primii sportivi olimpici au folosit smochinele ca hrană de antrenament?

 

SURSA FOTO: PINTEREST

 

My title page contents