Pâine cu dovleac și fructe uscate – Pentru desert, micul dejun sau gustare, această pâine va satisface atât pofta tinerilor, cât și a vârstnicilor deopotrivă. Nu ezita să pregătești o porție dublă, astfel încât să ai mereu câteva felii de rezervă la congelator.
Știai că… Laptele este un ingredient foarte valoros pentru sănătate, deoarece conține 15 nutrienți, inclusiv proteine „complete”. De asemenea, oferă din plin calciu pentru organismul nostru și vitamina D.
Pâine cu dovleac și fructe uscate
Porții: 6 – 8
Preparare: 20 de minute
Gătire: 55 de minute – 1 oră
Ai nevoie de:
Unt pentru uns forma
2 căni (500 ml) de făină integrală (sau albă)
1 linguriță (5 ml) praf de copt
1 linguriță (5 ml) de bicarbonat de sodiu
1/4 linguriță (1 ml) de scorțișoară măcinată
1/4 linguriță (1 ml) de cardamom sau de nucșoară măcinată
Puțină sare
1/2 cană (125 ml) unt la temperatura camerei
1 cană (250 ml) zahăr brun
2 ouă
1 cană (250 ml) piure de dovleac neîndulcit
1 linguriță (5 ml) extract de vanilie
Coajă rasă de lămâie
1/3 cană (80 ml) lapte
1 cană (250 ml) dintr-un amestec de fructe uscate la alegere, tăiate grosier (merișoare, curmale, caise)
1/3 cană (80 ml) alune tocate grosier (opțional)
Ai nevoie pentru glazura cu cremă de brânză:
1/2 cană (125 ml) cremă de brânză la temperatura camerei
2 linguri (30 ml) suc de lămâie proaspăt stors
3/4 cană (180 ml) zahăr pudră
Pregătești pâine cu dovleac și fructe uscate așa:
Preîncălzești cuptorul la 350°F (180°C). Ungi cu unt o tavă de 5 x 9 inch (13 x 23 cm).
Într-un bol, combini ingredientele uscate și îl dai deoparte. Într-un castron mare, amesteci untul și zahărul brun până se omogenizează. Adaugi câte un ou, urmat de piureul de dovleac, extractul de vanilie și coaja de lămâie. Adaugi ingredientele uscate alternativ cu laptele. Apoi adaugi fructele uscate și nucile și torni amestecul în formă. Coci aproximativ 1 oră, până trece testul scobitorii. Lași la răcit 15 minute, înainte de a se desface.
Glazură cu cremă de brânză
Într-un castron, bați toate ingredientele până se combină și omogenizează. Apoi întinzi glazura peste prăjitura răcită.
Sfaturi
Fără glazură, o felie de pâine cu dovleac (sau 2) încălzite în toaster este un mic dejun bun.
Înlocuiești alunele cu nuci pecan. Adaugă diferite fructe uscate.
Crește aportul de fibre: utilizează jumătate făină albă și jumătate făină integrală de grâu sau kamut.