Alimentele care saboteaza medicamentele

Poate parea ciudat, pentru ca noi stim ca mancarea ne hraneste, ajutandu-ne sa tinem boala deoparte. Cand suntem bolnavi, medicamentele ne trateaza. La randul ei, mancarea ne amelioreaza disconfortul, grabind vindecarea. Exista, insa, situatii cand aceste doua categorii intra in conflict. Tu stii care sunt alimentele care saboteaza medicamentele?

 

Cand suntem bolnavi, luam medicamente pentru a ne vindeca. De cele mai multe ori, alaturi de medicamente, consumam alimente care ne ajuta sa trecem mai usor prin procesul de vindecare. Alimente usoare, pline de vitamine si de nutrimente necesare.

Dar chiar si asa, unele alimente pot interactiona cu medicamentele pe care le luam, incercand sa-si impuna propriile efecte. In termeni medicali, aceasta interactiune se traduce in accelerarea, intarzierea sau impiedicarea absorbtiei medicamentelor. Tot asa, ele pot intensifica ori inhiba efectele secundare ale pastilelor. Le pot modifica distributia in tesuturi ori pot bloca efectelor acestora. Consumul simultan al celor doua categorii care nu se agreeaza reciproc. Si poate duce la confuzie in organism, determinand absorbtia uneia in detrimentul celeilalte.

Laptele impiedica antibiotice sa-si faca treaba

Pe vremea noastra, laptele era considerat un adevarat pansament gastric, fiind recomandat mai ales in timpul tramentului cu antibiotice. Mai nou, farmacologii au alta parere. Ei spun sa evitam lactatele cat timp suntem sub tratament cu antibiotice. De ce?  Pentru ca ionii de calciu, magneziu si fier din lapte impiedica absorbtia antibioticelor (mai ales a tetraciclinei) din tractul digestiv. Calciul se leaga de substantele active din medicament formand compusi insolubili. Acestia traverseaza tubul digestiv fara a fi absorbiti. Totodata, calciul creste pH-ul din stomac si grabeste dizolvarea anumitor medicamente.

Desi produsele lactate nu sunt recomandate, iaurtul trece testul cu brio si este declarat „nevinovat”. El este indicat datorita probioticelor pe care le contine. Si uite asa, iaurtul ajuta la refacerea culturii active din intestine, prevenind diareea. Consuma iaurt cu 2-3 ore inainte de administrarea antibioticelor.

Carnea la gratar scade eficacitatea paracetamolului

Vorbim despre carnea pregatita pe carbuni, al carui consum genereaza niste hidrocarburi care intensifica activitatea unor enzime. Acestea elimina mai rapid unele medicamente pe care le depisteaza in organism. Cum ar fi, spre exemplu, paracetamolul si fenacetina.

Atentie la varza, broccoli, spanac, salata

Aceste alimente trebuie evitate in cazul unui tratament cu anticoagulante orale menite sa fluidifice sangele. Substanta activa din ele are o structura chimica asemanatoare medicamentelor şi intra in competitie cu acestea. Rezultatul este asa-numita confuzie de care vorbeam la inceput si absorbtia unora in detrimentul altora.

Absorbtia fierului e inhibata de leguminoase

Mazarea, fasolea, soia, lintea, dar si cerelele integrale si orezul, consumate in exces impiedica absorbtia fierului in organism.

 

My title page contents