Untul de arahide, un aliment pe care majoritatea dintre noi il cunoastem din filmele americane, este tot mai prezent pe rafturile magazinelor romanesti. Asta nu poate decat sa ne bucure, deoarece este un produs delicios si cu beneficii pentru sanatate. Chiar daca are foarte multe calorii, aprox. 650/100g, consumat in portii mici poate face parte cu succes din planul unei alimentatii sanatoase. Citeste mai jos un mic inventar al beneficiilor untului de arahide.
Sursa de proteine. Doua linguri de unt de arahide contin 7 grame de proteine. Datorita acestui lucru si a continutului mare de grasimi este un aliment foarte satios. Poate fi consumat cu succes la micul dejun sau ca gustare. Proteina ajuta la cresterea si refacerea musculara. Consuma unt de arahide mai ales daca faci sport.
Contine grasimi sanatoase. Pe langa continutul de grasimi saturate, acesta contine si grasimi nesaturate, foarte bune pentru sanatatea sistemului cardiovascular.
Este sursa de potasiu. Dietele noastre sunt foarte bogate in sodiu, care afecteaza sanatatea sistemului cardiovascular. Untul de arahide este o sursa foarte buna de potasiu, ce combate efectele negative ale sodiului.
Sustine pierderea in greutate. Poate suna ciudat ca un produs atat de caloric si foarte bogat in grasimi este de ajutor in cura de slabire. Insa consumul de unt de arahide in cantitati mici da satietate si in plus este perceput si ca un rasfat datorita gustului sau bun. Astfel, cedam mai greu in fata altor tipuri de tentatii.
Este plin de substante nutritive. Pe langa proteine si potasiu, acesta mai contine fibre, magneziu, vitamina E cu rol antioxidant si vitamina B6, care sprijina sistemul imunitar.
Pentru a te bucura de cat mai multe dintre aceste beneficii, este important sa stii cum sa alegi un unt de arahide calitate.
- Alege un produs cu un continut mare de arahide, peste 90%. Cele care au mai putin au o serie de ingrediente in compensare, care nu sunt cele mai sanatoase.
- Opteaza pentru un unt de arahide fara zahar sau alti indulcitori. Chiar daca la inceput gustul o sa ti se para putin ciudat, inecacios, pe parcurs o sa iti placa si o sa simti un gust dulceag chiar daca produsul nu are zahar.
- Atentie la continutul de sare. Acesta trebuie sa fie cat mai mic cu putinta. Practic trebuie sa se afle in coada listei de ingrediente.
- Daca iti permiti, alege BIO.
Pofta buna si atentie la cantitate! Rezuma-te la maxim 2 linguri pe zi.