Bonă sau creşă? Cum e mai bine? Pentru tinerii părinţi, prima decizie cu adevărat dificilă cu privire la copil este aceasta. Cum fac? Inscriu copilul la creşă, angajeaza o bona sau aleg prelungirea concediului maternal?
Căutăm argumente pro şi contra, însă aspectele de ordin emoţional par să cântărească mai mult decât cele raţionale. Si asta, mai ales, când e vorba de un bebe care gângureşte irezistibil şi pare dependent de afecţiunea mamei.
Însă când ai depus eforturi pentru construirea unei cariere, aceasta având un rol important în crearea identităţii, un concediu post natal prelungit ar putea să îţi afecteze încrederea de sine. Atunci ai de ales: bonă şi creşă.
Sfatul specialistului în educaţie timpurie
Valentina Secară, fondatoarea primei creşe private din România, a centrului de training pentru părinţi şi educatori First7 şi mamă a trei copii, ne recomanda:
“Creşa deschide uşa către o lume complet nouă pentru copii, chiar şi pentru cei foarte mici. Aici beneficiază, în primul rând, de o varietate de activităţi prin intermediul cărora descoperă, socializează, dar mai ales se distrează”.
Este necesar să punem accent pe educaţia copilului, chiar din primele luni de viaţă. Specialiştii în educaţie timpurie şi cercetările lor au demonstrat că există abilităţi şi aptitudini care se pot forma chiar de la naştere.
Socializarea
De exemplu, “cititul şi activităţile conexe, precum povestitul sau interpretarea unui rol din povestire în faţa copilului sporesc potenţialul creierului. La fel si capacitatea de memorare şi disciplina. Mişcarea şi jocul pe ritmul muzicii stimulează părți ale creierului care folosesc pentru citit, pentru rezolvarea problemelor matematice sau dezvoltarea emoțională. În plus, memoria, încrederea în sine și creativitatea sunt potențate tot cu ajutorul muzicii”, explică Valentina Secară.
Primul cuvânt
Toţi părinţii îşi doresc să fie lângă copil la primul pas sau primul cuvânt articulat. La fel, bucuria de vedea copilul mergând la oliţă sau vorbind mult mai repede decât alţi copii de vârsta lui este, pe termen lung, mai mare.
Astfel, plecând de la premisa unei îngrijiri optime, fie că angajăm o bonă sau alegem o creşă de zi. Astfel, ultima opţiune pare să fie varianta câştigătoare în ceea ce priveşte evoluţia copilului.
Cum găsesc cea mai bună creşă?
Cu privire la îngrijirea de care au parte copiii, Valentina Secară îi încurajează pe toţi părinţi să selecteze câteva creşe. Să culeagă informaţii despre acestea, dar mai ales să le viziteze. “Acordă atenţie deosebită curăţeniei din insituţie, dar şi impactului pe care îl are vizita asupra stării tale de spirit. Dacă eşti întâmpinat de personal amabil, atmosfera este caldă, prietenoasă, iar copiii sunt fericiţi şi ocupaţi, ar putea fi locul potrivit pentru copilul tău. Nu ar trebui să acorzi încredere creşelor care nu primesc vizitatori”, spune Valentina Secară.
E normal
Este normal ca părinţii să simtă un uşor sentiment de vină în primele zile de creşă al copilului. Apoi, e logica ca acesta să plângă atunci când se desparte de părintele cu care a stat zi de zi. Însă copiii se acomodează destul de repede. In scurt timp, regăsesc la creşă figuri familiare, astfel încât despărţirea nu va mai fi acompaniată de lacrimi, iar părintele nu va mai simţi că îl abandonează.
Dupa o luna
Dacă după o lună copilul încă plânge când merge la creşă şi pare speriat, există posibilitatea ca la creşă să se întâmple ceva care îl supără. În general, copilul simte modul în care este tratat, dacă este bruscat de angajaţi sau dacă aceştia nu arată blândeţe şi compasiune în lucrul cu copiii.
De ce unii părinţi evită creşele?
-
Răcelile
Cel mai supărător lucru pentru părinţii care au ales creşa în favoarea unei bone sau a concediului post natal prelungit este contractarea răcelilor sau bolilor copilăriei. Însă această problemă poate apărea şi la grădiniţă sau, mai târziu, la şcoală. Poate apărea în orice mediu care presupune socializarea. Medicii spun că răcelile ajută la imunizarea organismului pe termen lung.
Dacă şi tu vei renunţa să trimiţi copilul la creşă când acesta dă semne de răceală, vei contribui la scăderea frecvenţei bolilor uşor transmisibile în interiorul grupei de copii. E un început.
-
Alimentaţia
Dacă nu eşti consultat cu privire la alimentaţia copilului, este un semn că nu ai ales creşa potrivită. “În mod normal, reprezentanţii grădiniţei prezintă părinţilor meniul săptămânal. Aceştia pot semnala alimentele pe care copilul nu le tolerează bine sau încalcă regulile de nutriţie din familia lor”, preciziează Valentina Secară.
-
Deficitul de personal
Părinţii se plâng deseori că personalul creşei nu poate purta de grijă întregii grupe de copii. Acesta este un alt semn că ai ajuns într-un loc nepotrivit. Valentina Secară ne informează cu privire la existenţa unui principiu în educaţia timpurie, numit “un educator la fiecare 4 copii”. Acestia asigură îngrijirea şi atenţia optimă pentru fiecare copil înscris la creşă sau la grădiniţă.
Cele mai bune decizii
Ca părinţi, ne simţim datori să luam cele mai bune decizii pentru copiii noştri, de aceea înscrierea la creşă sau angajarea unei bone este prima întrebare dificilă căreia trebuie să îi răspundem. O creşă în care copilul este îngrijit corespunzător şi care îl antrenează în activităţi educative este benefică pe termen lung. Si unde mai pui ca ii ajută pe micuţi să fie mai pregătiţi şi mai încrezători la începerea grădiniţei si, mai târziu, a şcolii.