Stii de ce apar petele albe pe unghii? Dar striatiile? De ce te iti cade parul? De ce e fragil sau pur si simplu de ce ai pielea uscata?

Si intrebarile pot continua. Esti afectata de piele uscate, de oboseala si de dificultati de concentrare? Racesti usor? Ei bine, toate acestea sunt semne care pot indica o carenta de zinc in organism?

 

Rolul zincului in organism

Desi importanta acestui mineral a fost recunoscuta recent, iar carenta de zinc a fost descrisa pentru prima data in 1961, zincul are un rol deosebit de benefic pentru sanatatea noastra, mai ales pentru intarirea sistemul imunitar. Zincul e implicat in multe procese metabolice si accelereaza activitatea a peste 100 enzime, intareste sistemul imunitar, ajuta la regenerarea celulelor, fiind un excelent agent anti-ageing si grabind vindecarea ranilor.

Stiati ca…?

In interiorul gatului, in spatele portiunii superioare a sternului, se gaseste un saculet micut numit timus – care, asemeni unui dirijor intr-o orchestra, conduce si dirijeaza functionarea sistemului imunitar de-a lungul vietii. Pe masura ce inaintam in varsta, robustul timus (care in tinerete e mai mare chiar decat inima), se atrofiaza, pierzandu-si fortele, reflectand declinul functiilor imunitare. Pana de curand, acest declin a fost considerat a fi o stare ireversibila, insa mai multe experimente au demonstrat ca declinul timusului poate fi incetinit si chiar oprit  datorita actiunii benefice a zincului.

Cum se manifesta carenta de zinc?

Poti sa-ti dai seama ca ai o carenta de zinc atunci cand: ranile ti se vindeca mai greu, cand racesti usor, cand ai pielea uscata, iti cade parul si nu dai randament intelectual. Scade rezistenta la boli, pot aparea unele afecţiuni la nivelul pielii, iar fertilitatea are de suferit. In plus, iti pierzi pofta de mancare si pierzi usor in greutate. La copii, se observa o intarzaiere in maturarea functiilor sexuale precum si in dezvoltarea lor intelectuala.

De unde luam zincul?

Cele mai bogate surse de zinc sunt scoicile, in special midiile si stridiile. Crabii, homarii, carnea rosie, in special cea de vitel, ficatul de porc sunt surse bune de zinc, iar daca esti vegetarian, germenii de grau, algele marine, semintele de in, cele de dovleac sau cele de floarea soarelui, soia, mazarea, fasolea, lintea sunt surse excelente. Ar mai fi si superalimente precum spirulina, maca, pudra de boabe de cacao crude si atunci cand dorim un aport mai insemnat de zinc.
Ovazul organic, crud si proaspat, reprezinta, de asemenea, o sursa buna de zinc.Si sa nu uitam de nucile organice, crude, cum ar fi caju, migdale, nucile de Brazilia, ce contin cantitati semnificative de zinc.

Alimente versus suplimente

De multe ori, solul saracit de nutrienti, transportarea alimentelor pe distante mari face ca alimentele sa nu contina acceasi cantitate de zinc pe care o aveau acum cativa zeci de ani. Alte alimente, precum nucile si semintele, desi dispun de cantitati semnificative de zinc, au si anumiti agenti care reduc rata de absorbtie a zincului. In anumite cazuri, suplimentarea devine necesara, cu recomandarea de a alege gluconatul de zinc – pentru ca irita mai putin tractul digestiv, decat  bincunoscutul sulfatul de zinc din suplimentele obisnuite. Si mai bine absorbite sunt formele chelate – citratul de zinc, si, mai nou, monometionina de zinc.

Factori ce influenteaza negativ absorbtia zincului

Suplimentele cu fier, dozele mari de calciu, acidul fitic (din legume si cereale) si  consumul de alcool ingreuneaza absorbtia zincului.

Cine ar trebui sa ia zinc?

Orice persoana care doreste sa aibe un sistem imunitar puternic poate face din cand in cand cate o cura de zinc, mai ales in apropierea sezonului rece. Insa categoriile care prezinta riscul cel mai mare de a suferi de o carenta de zinc sunt bebelusii, copiii, femeile insarcinate sau cele care alapteaza (in special cele foarte tinere), persoanele care consuma des alcool, persoanele peste 65 de ani, vegetarienii sau veganii (la care, datorita  consumului crescut de cereale si legume ce contin acid fitic, scade foarte mult absorbtia zincului).

Bucura-te de un sistem imunitar puternic avand un aliat de incredere – zincul!

My title page contents