În fiecare an, în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, există aproximativ 52 de mii de leziuni care – în rândul copiilor de la 0 la 14 ani și la diferite niveluri de gravitate – implică jucării de diferite tipuri.
La nivel comunitar, referința de reglementare a sectorului este Directiva 2009/48 / CE și actualizările ulterioare, prin care restricțiile aplicate societăților de construcții au fost extinse. Pornind în primul rând de la cei din Orientul Îndepărtat, care importă majoritatea articolelor vândute astăzi în țările UE. În mod clar, jucăriile ilegale sau defecte constituie un mare pericol. Părinții pot evita eventualele accidente, în primul rând prin alegerile pe care le fac atunci când cumpără jucării copiilor lor.
Iată câteva sfaturi practice de la Alliance European Child Safety Alliance (ECSA), o asociație internațională europeană dedicată prevenirii leziunilor copiilor.
1. Marca de conformitate europeană
Achiziționează numai jucării cu marca europeană de conformitate „CE”, vizibilă pe ambalaj.
2. Grupul de vârstă
Urmărește cu atenție grupul de vârstă recomandat de producător pentru utilizare.
3. Părți detașabile sau cu componente în mișcare
În cazul copiilor sub 3 ani, evită categoric jucăriile cu părți detașabile (de exemplu, capace, butoane etc.) sau cu elemente mobile care pot bloca degetele în mecanisme.
4. Jucării din lemn
Dacă jucăria este făcută din lemn, verifică periodic dacă suprafața este netedă, fără fragmente cu așchii sau denivelări.
5. Rezistența la greutate
Verifică dacă jucăria poate suporta greutatea copilului sau nu. Asta în cazul jucăriilor voluminoase, pe care se poate urca.
6. Vopsele periculoase
Dacă jucăria este vopsită sau există o peliculă din plastic, verifică pe ambalaj dacă acestea sunt toxice, fără plumb sau ftalat (elemente chimice utilizate ca plastifianți) și, în orice caz, dacă sunt certificate ca fiind potrivite pentru a fi manipulate de un minor.
7. Șireturi sau curele
Dacă jucăria este prevăzută cu șireturi sau curele, asigură-te că acestea sunt suficient de scurte încât să nu poată fi înțepenite în jurul gâtului unui copil.
8. Baterii descărcate
Ține întotdeauna șurubul care închide compartimentul bateriei și nu lăsa niciodată bateriile epuizate la îndemâna copilului.
9. Căderi accidentale
Pentru a preveni riscul căderilor, obișnuiește copilul ca după ce încheie joaca să-și pună jucăriile pe rafturi (în cameră) sau în cutii.
10. Sunete asurzitoare
Unele articole (capace, măști, arme cu laser) produc efecte sonore puternice care pot fi dăunătoare sugarilor sau copiilor de vârstă mică. Aceste jucării nu ar trebui folosite niciodată în apropierea urechilor și, în unele cazuri, numai în aer liber.
11. Baloane dezumflate
Evită să lași prin casă baloane dezumflate sau care au explodat.
12. Jucării electrice
Jucăriile electrice cu piese care se pot încinge, cu margini metalice sau piese de plastic subțiri sunt recomandate numai copiilor de peste opt ani și întotdeauna sub supraveghere atentă.