De la Podravka, zacuscă de ardei sau mazăre? Ce vrei? Ca să faci acasă zacuscă, îți trebuie o mulțime de lucruri. În primul rând ideal este să stai la curte și să ai un grătar mare, pentru că ai de copt legume pe săturate. Apoi să ai și un tuci în care să fierbi ingredientele. Și timp să ai, și răbdare.
Că te vor ustura ochii de la fum și de la tăiatul de ceapă, asta e deja o altă treabă… Și nu mai zic câtă muncă să sterilizezi borcane, să le umpli cu grijă ca să nu se spargă, să aștepți după ele să se răcească… Cine mai are timp de așa ceva, într-o lume în care totul se întâmplă contra cronometru și nu știi când trece ziua? Așa că mai bine lasă-te păgubașă, pentru că există variante cu mult mai convenabile. Nu, te rog nu spune: „Ei, da, dar nu se compară gustul de zacuscă făcută în casă cu cea cumpărată!” Nu spune asta până nu guști Ajvar Clasic de la Podravka, zacusca de ardei roșii preparată după o rețetă originală care conține ardei de calitate superioară, vinete și condimente de bază. Deschizând capacul borcanului vei descoperi o comoară de legume, fibre și vitamine (în principal A și C), fiecare porție fiind o revelație și o încântare, în special pentru cei care apreciază gustul chutney. Zacusca de ardei este un produs pentru întreaga familie, este natural, nu conține conservanți artificiali și este garnitura ideală lângă orice fel de friptură. De fapt este potrivită lângă… orice și în orice moment al zilei.
Poate fi consumată ca atare, ca ingredient în preparate dar și ca topping. Poate fi folosită în bucătărie, la grătar, la picnic sau la birou.
Dacă ești o fire mai… iute și preferi un gust pe măsură, înseamnă că vei aprecia instant Ajvar Picant, zacusca de ardei roșii care poate însoți cu succes orice preparat. În cantități mici, Ajvar Podravka picant poate evidenția aroma mâncărurilor preparate atât cu legume cât și cu carne, ca și condiment vegetal.
Auzi, ție nu ți-e poftă de o porție de mazăre? Spune sincer, de când n-ai mai mâncat? Nimic mai simplu! Apucă-te de preparat! În funcție de câți veți fi la masă, alege între cutia de 420 de grame și cea de 850 de grame, mazăre verde boabe de la Podravka. Îți mai trebuie o bucată de pulpă de porc (deși e bună și fără carne!), două cepe, un morcov, 3 linguri de bulion, 2-3 lingurițe de boia de ardei (dulce sau iute), două linguri de ulei și o legătură de mărar.
Taie carnea de porc în cuburi și prăjește-o în ulei. După ce s-a rumenit, adaugă ceapa tocată fin și morcovul tăiat rondele, condimentează cu sare și piper, amestecă, pune capacul și lasă să se înăbușe cam 5 minute, la foc potrivit. Toarnă apoi două căni cu apă și pune boiaua (dacă vrei, poți pune două linguri zdravene de Ajvar!). Amestecă, pune din nou capacul și lasă să fiarbă cam o oră, până când carnea devine fragedă. Adaugă pasta de tomate și mazărea și completează cu apă dacă a scăzut prea tare. Mai lasă să fiarbă măcar încă 10 minute. Potrivește gustul de sare, oprește focul și asezonează cu mărar tocat. Gata, acum apucă-te de mâncat!