Zodii si copii

PESTE – ARTISTUL (19 februarie – 20 martie)

 

Bebelusul.

Delicat, diafan, venit parca din alta lume, bebelusul Pestisor este cel mai sensibil dintre toate zodiile. Are nevoie de multa afectiune, dragoste, incurajari pentru a creste frumos. Il vei surprinde de multe ori jucandu-se in patutul lui cu o jucarie sau doar contempland pe fereastra camerei.

Liniste si pace

Chiar daca este apatic si pare trist, Pestisorul tau nu e bolnav, doar ca simte nevoia de multe ori sa se retraga in linistea lui interioara, unde se simte protejat. Este un copil timid, introvertit, extrem de sensibil care are mare nevoie de tine. Insa nu-l lasa sa creasca prea mult ferit de realitatea lumii in care traieste, il ajuti mai mult daca, incet, incet, ii faci cunostinta cu ea.

Copilul.

Nu va primul nici la mers, nici la capitolul „independenta”, nici la alte realizari din copilarie. Chiar daca e asa, nu e bine sa-l fortezi, cu un astfel de copil trebui sa fii delicat. Tine cont ca ii place la nebunie sa-i bucure pe altii, sa se sacrifice pentru fericirea celor din jurul lui, asa ca il ajuti cerandu-i sa faca lucruri pentru tine. Pentru ca e 90% iubire, acest copil simte cand esti suparata si va face tot ce poate pentru a schimba in bine starea ta.

Fara rutina

Uraste sa traiasca dupa un program, dupa o rutina. In capsorul lui se nasc mereu idei bogate, iar el crede ca a se opri din demiurgicul impuls creator pentru a manca, ar fi un mare pacat, o pierdere de vreme. Astfel, va petrece mult timp desenand, dansand, rasfoind carti care ii alimenteaza imaginatia bogata, facand, in principiu, numai ce-i place. Tu va trebui sa-l inveti ca si alte actiuni sunt necesare pentru sanatatea lui si ca indeplinindu-le mai intai repede pe acestea, se va putea intoarce la ceea ce intr-adevar ii place sa faca. Oricum, ritmul va fi unul lent, asa ca nu te astepta sa te inteleaga. Iti va face doar pe plac, pentru ca te iubeste si nu vrea sa te dezamageasca.

Gradi si scoala

La gradinita si la scoala va fi atras de activitatile creative si se va adapta greu rutinei. De cele mai multe ori se descurca mai bine decat crede el, asta pentru ca nu stie deloc sa se autoanalizeze. Il motiveaza, evident, laudele, incurajarile si reusitele. Nu poate sa aleaga singur, de teama ca va lua o decizie gresita, nu e niciodata linistit in legatura cu actiunile lui – daca va supara pe cineva si-si va pierde prietenii?! – si toate aceste nimicuri ii pot afecta viata. Daca astfel de ganduri pun stapanire pe el, cel mai adesea un Peste va da bir cu fugitii, se va refugia in lumea lui imaginara si, mai mult ca sigur, va sterge tot cu buretele, luand-o de la zero.

Adolescentul.

Nu te astepta sa auzi de la un Peste ce gandeste ca nu vei trai niciodata asa ceva! Chiar daca vorbeste, va spune doar ceea ce crede ca vrei sa auzi, traindu-si nelinistile de unul singur, in sinea lui.

Oamenii si el

Iubeste oamenii si e gata sa ajute pe oricine si desi acest sentiment este de cele mai multe ori reciproc, Pestele se simte singur sau, mai bine zis, neinteles.

Pentru ca el crede ca in fiecare om exista o parte buna, s-ar putea sa faca multe greseli in aceasta perioada si sa aiba deceptii in relatia cu sexul opus.

Cum il ajuti?

Cunoscandu-l foarte bine si asta nu se poate face decat daca, dincolo de relatia parinte-copil ai reusit sa construiesti si una de prietenie. Il ajuti daca esti mereu langa el, daca il apreciezi pentru ceea ce este – are calitati minunate pentru orice inima dispusa sa-l iubeasca.

My title page contents