Tu ii dai copilului tau cafeina? Sau cate o cafeluta mica? Ei bine, cred ca nu! Stii insa ca ii livrezi o multime de alimente si bauturi contin cantitati semnificative din aceasta substanta ?
Substanta izolata pentru prima oara din cafea, cafeina este este un stimulent care este continut in mod natural de o multime de plante si seminte. Ea este adaugata intr-o serie de produse, ce actioneaza ca un puternic stimulent pentru sistemul nervos central.
O doza prea mare din aceasta substanta provoaca anomalii in funtionarea inimii, probleme de concentrare, insomnii, dureri de cap, agitatie, tremurat, greata. Efectele secundare sunt mult mai grave pentru copii.
Doza maxim admisa
Nu toate tarile au legiferat consumul maxim de cafeina pe zi pentru copii. Totusi, se considera ca acesta nu ar trebui sa depaseasca 45 milligrame pe zi. Cele mai multe dintre produsele pe care le consuma cu placere copiii contin insa cantitati de substanta cu mult peste acest nivel.
Astfel, o cutie de suc de tip cola contine intre 45 si 71 de miligrame de cafeina. O bautura de tip ice-tea ascunde peste 70 mg de substanta. Intr-un sfert de tableta de ciocolata se gasesc 20 miligrame de substanta (si ce copil nu se lasa pana nu mananca o ciocolata intreaga). Substanta X se ascunde pana si in medicamente – o pastila antitusiva contine, in medie, cam 30 miligrame de cafeina.
De ce este atat de periculoasa?
Cafeina este absorbita in fiecare tesut. Ea mareste tensiunea, schimba temperatura corpului, influenteaza secretia sucurilor gastrice si creste nivelul de anxietate. Substanta cauzeaza hiperactivitate, provoaca aritmii. Ea induce probleme de somn copiilor si diminueaza absorbtia de calciu in organism.
In plan secundar, din cauza faptului ca cei mici consuma multe bauturi cu cafeina si zahar adaugat, ei nu asimileaza suficienti nutrienti esentiali pentru o buna crestere si dezvoltare. Si uite asa, ei deveni in timp supraponderali, dar, paradoxal, subnutriti.
Alte probleme cauzate de cafeina
Cafeina este un puternic diuretic. Stim deja: copiii au in general o problema cu consumul de apa. In cazul celor care consuma in mod obisnuit sucuri sau alte alimente continand aceasta substanta, riscul de deshidratrare este mai mare.
Ca in cazul oricarui drog (ca stimulent al sistemului nervos central, cafeina intra in categoria drogurilor), si in lipsa ei se instaleaza simptome de dependenta. Odata incetat consumul de produse care contin aceasta substanta, copilul se simte extrem de obosit, poate avea aritmii, ameteli, dureri de cap, senzatie generala de rau.