De ce sunt importante enzimele pentru o viata sanatoasa

Pentru a functiona optim organismul are nevoie de vitamine, minerale, dar și de enzime. Acestea te ajuta sa la o mai buna digestie si absorbtie a nutrientilor, factori importanti pentru o viata sanatoasa. Si aduc un boost de energie bine venit.

 

Alimentele procesate, ritmul alert de zi cu zi, dar si nivelul ridicat de stres compromit de multe ori functia digestiva. Astfel, suplimentele pe baza de enzime digestive pot reprezenta un atu important in alimentatia ta.

Enzimele sunt molecule de proteine functionale care ajuta la digerarea hranei descompunand-o în fragmente suficient de mici încat sa poata trece în sange prin porii minusculi ai intestinelor. Desi nu sunt tratate mereu cu importanta, enzimele sunt responsabile de toate procesele din organism. Ele au un rol determinant in digestie, detoxifiere, imunitatea. In plus, calitatea enzimelor se reflecta în energia si vitalitatea ta.

Fiecare organ si sistem al organismului depind de un aport optim de nutrienti asociat cu o digestie optima, ceea ce va duce la starea de sanatate si de bine a organismului. Printre carentele de enzime digestive se numara si oboseala cronica.

Principalele enzime gastrice sunt: pepsina (descompune proteinele în peptide mici); amilaza gastrica (descompune glucidele în glucide simple); gelatinaza (descompune gelatina si colagenul în polipeptide, peptide si aminoacizi), lipaza gastrica (descompune grasimile în acizi grasi) si proteaza (ajuta la digestia proteinelor prin ruperea legaturilor dintre aminoacizii din structura lor).

Cand sunt recomandate suplimentele cu enzime digestive

Enzimele digestive pot fi un excelent plus, pe langa un regim alimentar sanatos si un program de exercitii fizice, pentru persoanele care vor sa slabeasca si pot ajuta la eliminarea poftelor.

Desi oboseala ascunde si alte afectiuni, o digestie dezechilibrata poate duce la un sistem imunitar slabit sau la instalarea unei stari de oboseala cronica.
Oboseala cronica poate fi cauzata si de inabilitatea de a digera corect proteine si grasimi, ceea ce duce la o circulatie mai proasta.

Efectele carentei enzimatice pot fi urmatoarele: glicemie scazuta, afectiuni renale, infectii bacteriene sau virale, gingivita, constipare, diaree, insomnie, artrita, afectiuni cardiovasculare, colesterol marit, alergii, depresii, oboseala cronica, balonare, astm, bronsita etc.

Pancreasul, implicat în aducerea nutrientilor din alimente într o stare cat mai simpla pentru a putea fi asimilate de organism, este cel mai afectat cand rezervele de enzime de diminueaza. Astfel, enzimele digestive pot restarta sistemul digestiv, ajutand la absorbtia nutrientilor si la reducerea oboselii si a extenuarii.

Sursele tale naturale de enzime

Legumele si fructele reprezinta una dintre cele mai importante surse de enzime digestive. Cu toate acestea, prin preparare termica (in general temperaturi de peste 40 grade C) o mare parte dintre acestea se pierd. Acesta este motivul pentru care legumele si fructele crude nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta.

Extractele anumitor fructe, legume sau plante (feniculul, musetelul, menta), contin substante cu un efect calmant asupra tractului digestiv care pot ameliora dezechilibrele enzimatice.

Alimentele care au cel mai ridicat continut de enzime digestiv

Papaia. Contine papaina, o enzima ce ajuta la descompunerea proteinelor. Aceasta este ideala in cazul meselor bogate in proteine. Atentie, aceasta se gaseste intr-o cantitate foarte mare in fructul verde si poate produce efecte secundare grave. Alege intotdeauna fructele de papaia bine coapte.

Kiwi. Contime o enzima digestiva care faciliteaza digerarea carnii rosii, a pestelui si a produselor lactate (actinidina). Si aceasta substanta poate avea reactii adverse, mai ales in cazul persoanelor sensibile.

Sfecla rosie. Contine betaina care activeaza alte enzime digestive

Ananas. Contine o enzima numita bromelina (bromelaina), cu un efect similar papainei.

Avocado. Contine lipaza si est o alegere foarte buna în cazul meselor bogate in grasimi.

Mango. Contine amilaza, enzima care descompune amidonul

Seminte germinate. Contine digestive proteolitice si amilolitice si ajuta organismul sa digere proteinele si glucidele.

Alte surse importante de enzime: afine, ardei, rosii, ciuperci Shiitake, brocoli, telina, sfecla sau miere de albine.

My title page contents