Totul despre ALĂPTARE. De ce? Când vine vorba de lapte matern și alăptare suntem, din nou, printre codașii Europei. E inimaginabil cât de puține mame (3,4%) oferă exclusiv lapte matern bebelușilor lor în primele 6 luni de viață, așa cum recomandă Organizația Mondială a Sănătății.
În anii ’60, cele mai multe dintre femei nășteau primul copil în jurul vârstei e 20 de ani. În prezent, 40% dintre femeile din România care au până în 30 de ani nu au încă un copil. Primul copil apare acum după ce femeia și-a terminat studiile, și-a construit o carieră și, eventual, a găsit bărbatul cu care să-l crească așa cum și-ar dori.
Cu sau fara lapte
Întrebarea care se naște este de ce dacă vârsta la care se aduce pe lume primul copil este mai înaintată, iar mama mai înțeleaptă, mult mai matură, scade, totuși procentul celor care decid să-și alăpteze exclusiv bebelușii în primul an de viață?
Se întorc imediat la serviciu, de teama de a nu își pierde locul de muncă? Cred, oare, că nu este laptele matern cel mai sănătos dar pe care îl pot face copiilor lor? Sau au devenit susținătoarele familiei din punct de vedere financiar și atunci nu au timp să crească copii?
Laptele matern
Toată lumea știe că laptele matern oferă mult mai mult decât nutrimentele de care are nevoie un bebeluș în primul an de viață. Toată lumea știe nicio formulă de lapte nu seamănă câtuși de puțin cu laptele matern.Toată lumea știe laptele matern este, pe bună dreptate, un adevărat leac împotriva infecțiilor, alergiilor și multor boli, inclusiv a înfricoșătorului cancer. La fel cum toată lumea știe că alăptarea, dincolo de beneficiile pentru sugar și pentru mamă, înseamnă începutul unei mari iubiri.
E cel mai bun
Eu voi continua să-ți spun, chiar dacă mă repet, că nu există nimic mai bun pentru copil decât laptele tău, pe care i-l poți oferi imediat după naștere. Eu nu am făcut-o. Am născut într-o maternitate de stat și am crezut când mi-a spus neonatologul că nu am suficient lapte, după ce m-a muls. Asta în condițiile în care laptele curgea pe mine. Mă trimiteau la spălături vaginale, în timp ce-mi hrăneau bebelușul cu biberonul. Când ajungeam la copilul meu, dormea dus. Mi-am pus copilul la sân, dar n-am mai reușit să mai leg iubirea de care vă spuneam mai sus. Și nici alăptarea. De atunci au trecut zece ani. Acum știu unde am greșit și vreau să-ți spun și ție! De aceea, voi începe cu greșelile, capcanele și „binevoitorii” care mi-au sabotat alăptarea. Nu te interesează? Alege din cuprinsul de mai jos exact ceea ce te interesează despre alăptare.
Greșeli, mituri și superstiții despre lapte și alăptare
Motive reale pentru care nu poți alăpta
Pregătirea pentru alăptare
Atașarea corectă a copilului la sân
Poziții pentru alăptare
Cum se produce laptele matern
Îngrijirea sânilor
Dieta de alăptare
Laptele matern – leac pentru afecțiuni