Dinții copiilor: îngrijire, prevenție, tratare

Dacă abia ai devenit părinte, probabil că încă ai multe întrebări la care aștepți răspunsuri cât mai clare. Una dintre acestea, și poate una dintre cele mai importante este: când să mergi cu copilul la dentist?

Așadar, care este vârsta potrivită pentru primul control stomatologic?

Inevitabil, răspunsul este: imediat după erupția primilor dinți! Prevenția este mai importantă decât tratarea. Există tendința generală de a merge la dentist numai când se ajunge la durere și, din păcate, părinții transmit acest obicei, deloc de urmat, și copilului. „Nu e corect ca părintele să ducă copilul la dentist doar când acesta se plânge că-l supără un dinte sau o măsea. Este deja destul de tardiv. În plus, chiar nu e deloc indicat să mergi cu copilul în plină durere la un consult stomatologic. Durerea îi va crea disconfort și stres, astfel că acesta nicidecum nu va colabora cu medicul, iar șansele de a i se putea aplica un tratament vor fi, cu siguranță, foarte scăzute.”, precizează dr. implantolog Lorelai Nassar.

De aceea, medicii recomandă părinților să meargă cu cei mici la cabinet imediat ce are loc erupția primilor dinți, pentru a se familiariza cu mediul, pentru a se împrieteni cu medicul stomatolog și personalul medical, dar mai ales pentru a rămâne cu plăcuta impresie a unui mediu cald și primitor, lipsit de ostilitate. Astfel, copilul va reveni cu drag în cabinetul stomatologic și va colabora fără probleme pentru realizarea oricărui tratament.

Și dinții de lapte se tratează

De asemenea, este important de reținut că dinții de lapte trebuie tratați în orice etapă a acestora, de când erup și până când încep să cadă! „În primul rând, deoarece cariile dentare reprezintă o boală contagioasă, acestea trecând de la un dinte la altul. Ba mai mult: de la dinții de lapte în faza de dentiție mixtă pot trece la dinții definitivi. Un moment deloc de dorit! Un dinte netratat la timp înseamnă o pierdere mult mai rapidă a acestuia, iar spațiul alocat dintelui definitiv, ce trebuie să erupă în locul acela, se va închide. Rezultatul: dinții definitivi se vor înghesui! Un lanț dezastruos! E mai bine să prevenim decât să tratăm. O carie tratată la timp e mai puțin costisitoare decât un dispozitiv ortodontic aplicat mai târziu, pentru a îndrepta înghesuirea dentară!”, punctează dr. Nassar.

O altă greșeală practicată de părinți, este aceea de a culca bebelușul sau chiar copilul mai mare, oferindu-i un biberon cu lapte, cu ceai sau cu alt lichid îndulcit, în speranța ca acesta să adoarmă mai repede. Rezultatul? Mai mult decât rău: cei 4 dinți frontali, doi de sus și doi de jos, se vor umple de o serie de carii dentare, cunoscute drept carii de biberon și care distrug foarte repede dinții. Nu trebuie oferit copiilor decât apă sau ceai neîndulcit și, evident, trebuie făcută întotdeauna igiena dentară.

Alege să previi, în loc să tratezi

Tot la capitolul prevenție trebuie incluse și sigilările dinților de lapte, dar și a celor definitivi.

Ce presupune, de fapt, sigilarea? Sigilarea este o măsură de prevenire a formării cariilor pe suprafețele dentare ce prezintă șanțuri, adică molarii și premolarii, suprafețe predispuse la dezvoltarea cariilor dentare. În mod natural, saliva protejează suprafețele dentare netede de alimente acide sau lipicioase, însă nu curăță și suprafețele cu șanțuri și fisuri.

În prezent, alimentația noastră e semiprocesată sau procesată, cu toate adaosurile (coloranți și altele). După aproape orice consum de alimente, aceste șanțuri sau gropițe sunt pline de o mâzgă care, dacă nu e îndepărtată, intră în putrefacție și se dezvoltă microbi ce vor genera carii. De aceea, sigilarea este foarte importantă în prevenirea cariilor. Ea se face cu un material asemănător celui folosit la obturațiile albe/fizionomice, iar aplicarea este foarte simplă, fără durere, și deci, fără anestezie. Recomand să faceți, fără ezitare, sigilări dinților copiilor și adolescenților, după schimbarea dinților de lapte. Sigilările dentare se pot realiza imediat după erupția primelor măseluțe și până copilul devine adult, pentru a proteja dinții laterali (măselele, în principal) de apariția cariilor.Copiii mei, care astăzi sunt adulți de 20 și respectiv 22 de ani, au sigilări pe toți dinții, și nu au avut niciodată vreo carie.”, ne informează și sfătuiește dr. Nassar.

Ce alte tratamente uzuale pot fi aplicate copiilor?

Când situația e alta decât ne-am dori, în cazul copiilor pot fi aplicate și alte tratamente dentare: Începând cu obturațiile simple (plombele), și terminând cu coronițele dentare, pentru protecția și conservarea măseluțelor distruse mai mult.

Trebuie precizat că dinții copiilor au smalțul mai puțin rezistent decât al adulților, iar sub acțiunea microbilor prezenți în mod normal în gură, dar și în lipsa sigilării și a periajului, smalțul se va zdrobi mai ușor. Acesta se descompune cu repeziciune, iar distrugerea dinților e majoră, lăsând în urmă niște cioturi, deseori înnegrite și inestetice. „Uneori situația se complică și pot apărea abcese, deoarece aceste cioturi sunt o poartă de intrare a microbilor sub gingie, și un potențial risc de infecție. De asemenea, se micșorează spațiul pentru erupția dinților definitivi , și din asta rezultă o înghesuire dentară, imposibilitatea de a curăța bine zona, lipsa de estetică și o funcționalitate dificilă. Iar dacă se ajunge la un stadiu de distrugere a dinților avansat, cu dureri, trebuie făcut un tratament de canal copilului. Acesta se poate realiza cu anestezie locală (dacă e cazul), și/sau însoțită de inhalosedare (inhalarea unui gaz printr-o mască ce ajută la relaxarea copilului), sau hipnoza medicală. Tratamentul de canal poate fi realizat într-una sau mai multe ședințe, și se finalizează de obicei cu o obturație (plombă) sau o coroniță.”, adaugă dr. Lorelai Nassar.

Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor, coroanele sunt metalice, preformate pe dinții laterali. Se adaptează simplu în aceeași ședință, și au rolul de a proteja dintele distrus în mai mare măsură, sau se aplică după un tratament de canal, menținând astfel spațiul pentru dintele ce va ieși și va rămâne definitiv.

Găsești mai multe informații pe www.drnassar.ro, și, de asemenea, direct la cabinet.

Zâmbește alături de copilul tău!

 

 

My title page contents