Mituri despre hipnoză. Se stie ca noi, romanii, ne pricepem la toate, de la politica la fotbal, de la medicina la moda. Si probabil ca ne pricepem si la ce e bine si ce nu e bine legat de hipnoza… Sau poate nu? Pai cred ca mai degraba nu.
Psihologia ca materie de studiu si specializare a fost interzisa in Romania pentru vreo doua decade bune. Si in timp ce Occidentul evolua, facea cercetari si descoperea noi modalitati terapeutice, la noi se asternea un val din ce in ce mai gros de ignoranta asupra acestui subiect. Odata cu Revolutia, psihologia a reinceput sa prinda forma si aici, si psihoterapia sa scoata capul de sub patura, desi este inca o domnisoara pudica de pension, pe care lumea nu isi doreste sa o vada goala si in toata spleandoarea ei. Insa odata cu resurectia psihoterapiei, diversele scoli teoretice au inceput sa-si desfasoare modalitatile terapeutice pentru obtinerea rezultatelor dorite. Una din acestea este scoala de hipnoza, fie venita din zona cognitiv-comportamentala, fie din cea ericksoniana. Indiferent de cum ar fi, insa, momentul in care un terapeut practicant al hipnozei aminteste de posibilitatea folosirii acestei tehnici, lumea se sperie ca de un dragon cu sapte capete. Insa daca ar sta cuminti (a se citi “s-ar informa”), ar constata ca dragonul ce scuipa foc nu e decat un pursange arab cu multa forta, capabil sa te poarte acolo unde ai nevoie.
Mituri despre hipnoză. Daca ramai captiv in hipnoza?
Realitatea: Poate ca cea mai apropiata comparatie ar fi aceea cu daca ramai captiv in somn. Asa cum, fie si dupa 15 ore de somn, la un moment dat tot te trezesti, la fel se intampla si cu hipnoza, mai bine zis cu transa, adica starea in care intra corpul cu ajutorul hipnozei. Chiar daca hipnotistul care te-a hipnotizat este rapit de extraterestri, tu iti mai continui filmul povestii pe care ai construit-o in transa vreme de cateva momente, dupa care poti reveni la starea de veghe fara niciun fel de probleme.
In hipnoza iti pierzi cunostinta si nu iti mai aduci aminte nimic
Realitatea: Gradul transei difera, de la o transa usoara la una profunda, comparabila cu somnul, insa nu pierzi contactul cu realitatea, este doar o focusare pe lumea interna, in locul focusului indreptat spre exterior. Cat despre amintirea celor intamplate in transa, lucrurile vin in constient in mod natural, amnezia instalandu-se numai daca hipnotistul cere in mod expres acest lucru. Iar de obicei un hipnoterapeut nu isi doreste ca tu sa nu mai tii minte, pentru ca materialul produs in transa este foarte valoros de utilizat in stare de constienta totala.
Mituri despre hipnoză. Hipnoza spala creiere
Realitatea: Si nici macar nu foloseste balsam… Serios vorbind, insa, oricat de spectaculos ar suna, hipnoza nu are aceasta capacitate. Pentru ca in starea de transa, nu faci nimic din ceea ce inconstientul tau (instanta cu care se lucreaza in transa) nu vrea sa faca. Daca ai vazut filme in care in spectacole grandioase oameni din public erau adusi pe scena, hipnotizati si pusi sa faca in diverse moduri, motivul pentru care ei o fac este ca in adancul sufletului lor isi doresc sa faca spectacol si sa se conformeze ordinelor, iar hipnotistul stie cum sa-i aleaga pe aceia disponibili in acest sens.
Mituri despre hipnoză. Nu oricine poate fi hipnotizat
Realitatea: Ca orice trasatura umana, si gradul de hipnotizabilitate difera de la persoana la persoana. Sunt indivizi foarte usor hipnotizabili si indivizi greu hipnotizabili, dar nu exista persoane care sa nu poata fi la un moment dat hipnotizate si asta pentru ca organismul nostru este obisnuit cu starea de transa, chiar daca noi nu ne dam seama de asta. Visatul cu ochii deschisi, de exemplu, este o stare de transa. Concentrarea atentiei pe un singur canal, fara a baga de seama distractiile mediului inconjurator reprezinta tot o stare de transa. Doar ca pentru o heterotransa (adica o transa indusa de altcineva), trebuie construita o relatie intre cei doi, o relatie terapeutica, daca vorbim de psihoterapei. In momentul in care aceasta s-a construit, si posibilitatea de hipnotizare este mai mare.
Mituri despre hipnoză. Hipnoza blocheaza adictiile
Realitatea: Hipnoza este un instrument care lucreaza pentru rezolvarea problemelor, insa nu este un buton de delete. Adictiile, la fel ca majoritatea problemelor care ne consuma, au radacini vechi si nu se pot rezolva intr-o singura sedinta. Este nevoie de perseverenta, de schimbarea treptata a liniilor directoare si de implicarea celui care doreste schimbarea, aceasta nefiind posibila doar venind din exterior. Hipnoza nu este o bagheta magica!
text: Andra Ilias, psihoterapeut/ hipnoterapeut, www.lecabinet.ro
foto Shutterstock.com