Anxietatea sociala la copii. Exista asa ceva? Ei bine, copiilor le este uneori greu sa se adapteze unor situatii si activitati sociale noi. Unii dintre ei sunt mai deschisi si nu intampina nicio dificultate in acest sens, in timp ce altii sunt mai retinuti, mai timizi. Fiecare copil este diferit si oricare ar fi reactia lui la normele sociale este important sa ii oferi micutului tau sprijin emotional si instrumentele necesare pentru a-si cunoaste propriile temeri si a le face fata intr-un mod sanatos.
Psihologii avertizeaza ca anxietatea este o tulburare care poate aparea din primele luni de viata ale copilului si se poate manifesta pe tot parcursul dezvoltarii sale emotionale. Aceasta implica temeri nejustificate, uneori inexplicabile, fata de anumite activitati, situatii si chiar persoane.
Anxietatea sociala se poate manifesta in mai multe moduri:
- Teama de a comunica sau a se intalni cu alte persoae
- Tendinta de a avea putini prieteni
- Incapacitatea de a purta conversatii cu straini
- Evitarea situatiilor noi si a activitatilor sociale
De exemplu, anxietatea de separare apare in momentul in care copilul este dus pentru prima oare la gradinita, la scoala sau intr-un mediu nou. In momentul in care competente sociale ale copilului tau sunt insuficient dezvoltate, exista riscul de evolua intr-o forma incipienta de anxietate sociala.
Netratata, anxietatea sociala se poate agrava si duce la aparitia unor tulburari mai grave. Este important sa observi care este temperamentul lui (extrovertit/introvertit) si sa ii oferi resursele necesare pentru a tine sub control aceste temeri.
Timiditate sau anxietate sociala?
Daca micutul tau are tendinta de a se retrage si de a evita contactele sociale este posibil sa fie timid si mai retinut in relationarea cu persoane necunoscute. In acelasi timp, ar putea fi vorba de un inceput de anxietate sociala sau relationala. Cum faci diferenta? Si, mai important, ce poti face?
Primul semn este teama de a incerca lucruri noi. Timiditatea unui copil fata de situatii noi sau oameni necunoscuti se transforma in timp, acesta reusind usor-usor sa se adapteze. Pe de alta parte, daca avem de a face cu fobii sociale, teama se va accentua cu fiecare nou episod.
Copii timizi vorbesc rar in prezenta necunoscutilor si prefera sa stea intr-un colt. De cele mai multe ori, timiditatea este semnalata in contexte sociale (scoala, gradinita) deoarece in mediul familial copilul se manifesta diferit.
In cazul anxietatii sociale, la nivel comportamental, copiii care manifesta aceasta tulburare prefera sa se retraga. Isi reduc interactiunile sociale cu ceilalti copii si se retrag in acasa, unde se simt in siguranta.
De cele mai multe ori, exista si simptome care se manifesta la nivel fiziologic – stari de ameteala, transpiratie, greata si senzatii de lesin. La nivel psihologic, apare o teama irationala de faptul ca li se va intampla ceva rau.
De ce apare anxietatea sociala?
Este important sa iti intelegi si sa iti accepti copilul Daca acesta este introvertit si timid, nu inseamna este afectat de anxietate. De multe ori parintii nu fac diferenta intre o anumita trasatura de temperament sau personalitate si anxietate.
Cauzele sunt multiple. Uneori, este o reactie in urma unor evenimente care l-au speriat pe copil (o cearta, o situatie in mediul social). Un alt punct de plecare este sensibilitatea sau temperamentul anumitor copii – acestia reactioneaza mai puternic in astfel de situatii.
Ce poti face pentru a tine sub control anxietatea sociala a copilului tau?
- Recunoaste teama copilului tau si incearca sa discuti cu el despre asta
- Comunicarea este foarte importanta – cere cat mai multe detalii, ofera-i toata atentia ta si sprijinul tau emotional
- Nu deveni mult prea protectiva. Daca ii oferi o grija excesiva ai putea cultiva aceste temeri nejustificate. Invata-l sa exploreze lumea si sa se simta in siguranta.
- Acceptarea si monitorizarea temerilor este esentiala. Daca ii oferi resursele emotionale necesare pentru a se raporta la temeri, copilul tau va avea sanse mai mari sa invete sa tina sub control aceste reactii.
- Pune-i intrebari – cand au inceput sa apar senzatiile, ce anume s-a intamplat exact, cat de multa teama ii este de o anumita situatie. Este esential sa inceapa sa se cunoasca si sa capete incredere in sine in aceasta perioada.
- Anumite activitati practice (desenatul, anumite jocuri) ii ipot da posibilitatea de a se manifesta la nivel practic si pot ameliora manifestari.
Daca astfel de temeri persista este indicat sa apelezi la un psiholog.