Consecințele avortului. Acum cateva luni mi-a atras atentia un mesaj al lui Mark Zuckerberg, fondatorul retelei de socializare Facebook. A dezvaluit ca va avea o fetita, dar si ca sotia lui pierduse trei sarcini.
„Este o experienta suferita în tacere”, a scris Zuckerberg într-o postare ce a primit aproape 2 milioane de Like-uri si peste 50.000 de Share-uri. Celebrul programator a vrut sa atraga atentia asupra acestui fenomen despre care oamenii se feresc sa discute. Am stat si m-am gandit putin. Nu stiam pe nimeni care sa fi pierdut o sarcina. Chiar pe nimeni. Si cunosc destule persoane. Am presupus, asadar, ca nu se intampla prea des, dar am vrut sa ma asigur ca asa este si am cautat statistici. Nu mi-a venit sa cred. In medie 20% dintre sarcini se termina cu avort spontan, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Consecințele avortului. Mi-am dat seama atunci ca intr-adevar oamenii care trec prin asta se feresc sa spuna. Sigur ca este ceva personal si nici nu ar avea de ce sa strige in gura mare, dar de aici pana la a ascunde, pana la a le fi rusine ca li s-a intamplat asta, e drum lung. Am vorbit cu medici si psihologi despre asta si m-au lamurit. Fizic, femeile isi revin destul de repede, insa trauma psihica ramane si pot exista consecinte pe termen lung, daca nu este vindecata.
Consecințele avortului
„Cuplul sufera un doliu”, mi-a impartasit psihoterapeutul Roxana Agafitei in platoul emisiunii pe care o realizez la Digi24. Va dati seama ce durere trebuie sa existe in sufletul unor oameni care isi doresc un copil, traiesc fericirea imensa atunci cand afla ca il vor avea, dar il pierd inainte de a-l tine in brate? Prima intrebare la care am vrut sa aflu raspunsul este „cum poti ajuta o femeie/cuplul sa treaca peste o asemenea durere?” Raspunsul recunosc ca m-a surprins: nu e recomandat sa treaca peste, ci PRIN aceasta durere. Cat adevar! Si nu e valabil doar in acest caz, al pierderii unui suflet, ci in multe, in foarte multe. Ce bine ar fi daca ori de cate ori am avea o suferinta am alege sa trecem prin ea, sa o acceptam, sa vorbim despre ea sau sa cautam ajutor, daca simtim ca nu ne descurcam singuri. Ce vindecare ar fi pentru suflet! Stiu ca nu e usor. Ba chiar e al naibii de greu. E greu pentru ca nu am fost educati asa. „Nu e frumos sa plangi” – va e cunoscuta aceasta afirmatie?
Si e doar una dintre sutele sau miile pe care le primim in copilarie si care ne fac sa ne inchidem in noi, sa nu ne aratam sentimentele. Si ce daca esti barbat si ai 40 de ani. Plangi, daca asta simti nevoia. Este normal. Ai pierdut un copil. Este perfect normal. Chiar de curand ne-au spus niste prieteni ca au trecut prin asta. De fapt vestea a fost alta. Ne-au spus ca vor avea un copil. M-a surprins putin tatal, pentru ca nu parea prea fericit. Atunci ne-a spus ca au pierdut o sarcina si el nu se va bucura pana cand nu va avea copilul in brate. Va dati seama cat de mult sufera si tatii? Caci de femei nu mai vorbim. Cred ca durerea e cu atat mai mare cu cat tu esti cea care a purtat in pantec viata. Dar asta nu inseamna ca partenerul de viata nu trece printr-o drama. Cat despre momentul in care femeia ramane din nou insarcinata, psihologii spun ca de foarte multe ori cuplul uita sa se bucure, pentru ca traieste cu teama ca tragedia s-ar putea repeta.
Consecințele avortului. Jumatate dintre tinere folosesc avortul ca metoda de contraceptie.
Sunt multe, multe de spus, caci vorbim despre o suferinta prea mare, cu implicatii foarte multe. Ar fi multe de spus si despre avortul cu intentie. Mii de romance au murit in perioada comunista, din cauza intreruperilor de sarcina facute in conditii greu de imaginat. Pe 26 decembrie 1989 avortul a fost insa legalizat. Urmarea? Un milion de femei au renuntat la sarcina, numai in anul 1990. Pana in anul 2000, numarul avorturilor a scazut de patru ori fata de cel inregistrat in 1990. A scazut insa si numarul nou-nascutilor. Daca in urma cu 25 de ani se nasteau anual aproximativ 315.000 de copii, acum numarul acestora a ajuns la jumatate. In plus, tara noastra are cele mai multe tinere insarcinate din Uniunea Europeana, iar jumatate dintre ele folosesc avortul ca metoda de contraceptie.
foto Shutterstock.com