Un copil cooperant e un copil care are incredere in el. E un copil care are nevoia de conectare satisfacuta. E un copil care stie ca ai sai parinti il aud, il vad, ii sunt alaturi. Incurajeaza-ti copilul. Da-i aripi! Monica Fulea (psiholog practician si logoped la Centrul Copil Cuminte) iti spune de ce.
Incurajarea este mult mai importanta decat orice aspect al cresterii si educarii copilului. Este atat de importanta, incat lipsa ei poate fi considerata cauza principala a comportamentului deviant (cand copilul se comporta urat!).
UN COPIL NEASCULTATOR ESTE UN COPIL DESCURAJAT. Fiecare copil are nevoie de incurajare continua asa cum o planta are nevoie de apa. El nu poate creste, nu se poate dezvolta si nu poate castiga sentimentul ca apartine fara sa fie incurajat.
Ce lucru extraordinar este cand copilul nostru are curaj! Copiii raspund provocarilor vietii cu o mare dorinta de a reusi, de a-si perfectiona abilitatile si de a-si depasi sentimentul de inadecvare si de micime in fata adultilor. Doresc atat de mult sa apartina familiei! Dar, in incercarea lor de a castiga recunoasterea si de a-si gasi un loc in familie, copilul intampinat cu descurajare, continua.
Tonul face muzica
Metodele de educare duc de multe ori la descurajarea lor. Intr-o suta de feluri pe zi, prin tonul vocii si prin actiunile noastre ii indicam copilului ca este inadecvat, nepriceput, si inferior in general. Si cu toate acestea, el continua sa doreasca sa apartina si sa aiba un loc in familie, in lume. Jumatate din job-ul de a incuraja consta in a evita descurajarea atat prin umilinte, cat si prin supraprotectie. Orice actiune care sustine lipsa increderii in sine este descurajare. Cealalta jumatate a job-ului consta in incurajare. Ori de cate ori sustinem copilul in a-si stabili un sine increzator si curajos, oferim incurajare.
De aceea trebuie sa observam care sunt rezultatele educarii noastre si in mod repetat sa ne intrebam: ,,Cum afecteaza conceptul de sine al copilului meu, aceasta metoda de educare pe care o folosesc? ,, Comportamentul copilului ne ofera o idee despre stima sa de sine. Cel care se indoieste de propriile sale abilitati si in propriile sale valori va demonstra acest lucru prin deficiente. El nu mai crede ca apartine lumii prin utilitate, participare si contributie. In descurajarea sa, el este intors mai mult spre inutilitate si spre comportamente provocatoare. Convins fiind ca este inadecvat si ca nu poate contribui, este determinat ca macar sa fie observat, intr-un fel sau altul. A fi lovit , apostrofat, jignit, certat aspru este mai bine decat sa fii ignorat. Si exista cateva avantaje in a fi vazut ca fiind ,, un copil rau,, ! Un astfel de copil va deveni convins ca nu exista speranta de a castiga un loc prin comporamente cooperante.
Nevoia de recunoastere
Dragostea parinteasca este cel mai bine demonstrata prin incurajarea continua spre independenta. Trebuie sa incepem inca de la nastere si sa mentinem ritmul pe tot parcursul copilariei. Copilul nostru are nevoie de curaj. Sa-l ajutam sa il obtina. Si sa il mentina.
Iata cum iti poti incuraja in mod practic copiii:
-
Fa-le cunoscut faptul ca ai incredere in ei.
-
Lucrati impreuna pentru imbunatatire, nu pentru perfectiune.
-
Considera greşelile ca posibilitati de a invata.
-
Accentueaza faptul ca efortul este mai important decat rezultatul.
-
Accentueaza ca incercarea este mai importanta decat rezultatul.
-
Foloseste cuvinte de incurajare de tipul : “Imi place modul in care iti faci treaba! Sunt foarte mandru de felul cum ai lucrat (lucrezi) astazi ! »
-
Lauda este o recompensa verbala care evalueaza persoana.
-
Incurajarea apreciaza fapta, nu faptasul.
-
Umorul este un mod excelent pentru a dezamorsa o situatie descurajanta.
Centrul COPIL CUMINTE – este un loc fain pentru parinti si copii. O locatie smart care vine in intampinarea parintilor ocupati, care isi doresc pentru copiii lor un program educational complex. Centrul Educational este un mix destept de gradinita, program before si after school, precum si de ateliere si cabinete de psihologie, logopedie, psihiatrie, parenting si kids parking. Pentru ca al tau pusti sa fie senin si fericit.
Centrul educational gazduieste 4 grupe de varsta: grupa baby 2-3 ani, grupa mica 3-4 ani, grupa mijlocie 4-5 ani si grupa mare 5-6 ani.
Intrarea Docherilor nr 3. http://copilcuminte.ro