7 beneficii prețioase ale soarelui asupra corpului uman

Descoperă 7 beneficii prețioase ale soarelui asupra corpului uman și ia aminte când te expui la soare! Soarele este o sursă de energie vitală și de căldură. Multe civilizații antice, cum ar fi grecii și egiptenii, l-au venerat pentru că aduce atât de multe beneficii corpului și psihicului. 

Soarele este un medicament natural puternic și gratuit. Acest lucru este demonstrat și de cercetările recente ale unui grup de cercetători de la Universitatea din California care au demonstrat că există o legătură puternică între expunerea la soare și apariția cancerului. Un studiu pe 1179 de femei aflate în postmenopauză a arătat că nivelurile ridicate de vitamina D contribuie la scăderea riscului de a dezvolta cancer de colon și de sân la aproximativ 6% dintre cazuri.

Desigur, și helioterapia trebuie practicată cu prudență. Radiațiile ultraviolete de la soare pot provoca erupții cutanate, arsuri, cancer de piele. Dermatologii recomandă evitarea expunerii la soare în orele cele mai calde (12:00 – 16:00) și utilizarea de protecție solară chiar și atunci când ieșim la o simplă plimbare.

Iată 7 beneficii prețioase ale soarelui asupra corpului uman:

1. Este un antistres natural. Expunerea la soare ameliorează cazurile de depresie

Expunerea la soare ajută la instalarea bunei dispoziții, deoarece sporește productia de serotonină, un hormon al bunăstării. După expunerea la soare te simți energic, regenerat. De asemenea, în cazul bolnavilor de Alzheimer s-a demonstrat că lumina soarelui este capabilă să reducă agitația și să stimuleze concentrarea și vitalitatea;

Lipsa de lumină solară poate duce la formarea unei afecțiuni numită tulburare afectivă sezonieră (TAS). Acest tip de depresie este foarte frecventă în lunile de iarnă, mai ales în acele zone în care lumina soarelui dispare foarte mult.

De asemenea, persoanele care lucrează în birouri și, prin urmare, nu se pot bucura de razele soarelui timp de multe ore, tind să sufere de această depresie ușoară. Cu toate acestea, expunerea moderată la lumina soarelui crește nivelul de antidepresive naturale din creier. Factorul care poate ajuta de fapt la atenuarea formelor ușoare de depresie.

2. Aliat pentru oase

Lumina soarelui stimulează producerea de vitamina D care permite producerea de calciu esențial pentru oase. Acest lucru contribuie la înlăturarea riscului de apariție a osteoporozei și a sclerozei multiple. De-a lungul anilor, mai multe studii au arătat că vitamina D stimulează absorbția calciului și a fosforului. Nutrienți care servesc la întărirea oaselor.

În plus, a fost observată o corelație directă între densitatea osoasă și vitamina D3. Această vitamină se formează în timpul procesului de producere a vitaminei D, atunci când lumina soarelui lovește pielea. De altfel, această vitamină este capabilă să regleze cantitatea de calciu pe care o absorb oasele.

3. Îmbunătățește somnul

Helioterapia are un efect pozitiv asupra calității somnului, deoarece stimulează producția de melatonină pe timp de noapte si deci, regularizarea ciclului somn-veghe.

Dacă nivelul de melatonină al corpului tău este scăzut la început, este posibil să adormi mai greu.

4. Îmbunătățește starea pielii

Băile ușoare de soare au fost considerate un remediu valabil pentru unele dermatite și cazuri de psoriazis. O boală de piele pentru care încă nu s-a găsit o soluție definitivă.

5. Expunerea la soare scade tensiunea arterială

Expunerea directă la razele soarelui are un efect direct asupra valorii tensiunii arteriale. O serie de studii recente efectuate de Universitatea din Edinburgh, au arătat o corelație asupra valorii presiunii și asupra orelor de expunere a oamenilor la lumina soarelui.

Aceste beneficii sunt deosebit de importante pentru legătura dintre tensiunea arterială și riscul de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

6. Previne cancerul

Cancerul de sân, colon, ovarian și prostată, diabetul, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, scleroza multiplă, osteoporoza, psoriazisul, rahitismul și tuberculoza sunt doar câteva dintre bolile pentru care lumina solară poate juca un rol preventiv semnificativ.

7. Expunerea la soare îmbunătățește funcția creierului

Pe lângă îmbunătățirea sănătății oaselor și reglarea nivelului de calciu, creșterea vitaminei D poate duce la îmbunătățirea funcționării creierului. Astfel, soarele permite o mai bună absorbție a acestei vitamine. Persoanele care beneficiază de lumină solară se bucură de o activitate a creierului îmbunătățită.

În plus, razele soarelui pot ajuta la stimularea creșterii celulelor nervoase din hipocamp. Zonă a creierului care are sarcina de a organiza și stoca amintirile. De asemenea, factorul indispensabil pentru învățarea noilor concepte.

 

 

My title page contents