Parintii depun eforturi enorme pentru a creste copii, care sa se bucure de succes in viata. Pe acest drum, greselile sunt insa inerente. Importanta este constientizarea lor, in special a celor care ii tin pe copii in loc. Uite 8 greseli de parenting care stau in calea succesului unui copil.
Chiar daca este discutabil ce anume ii asigura succesul unui copil, adaptabilitatea si determinarea sunt abilitati pe care orice adult este important sa le detina, iar ele se deprind in copilarie.
Chiar daca faci greseli, fii bland cu tine, recunoaste atunci cand se intampla si fa din asta un prilej de invatare.
Cand vine vorba de succes, acesta sunt 8 din greselile de parenting care pot interveni in ecuatia reusitei.
-
Il descurajezi sa incerce lucruri noi. Cateodata parintii restrictioneza comportamentul copilului cu cele mai bune intentii, uneori chiar pentru a-i tine departe de suferinta. Dar aceasta face parte din viata si a invata sa te raportezi la ea intr-o maniera pozitiva, este o cale spre succes.
-
Il protejezi excesiv. Sunt parinti care au tendinta sa faca in locul copiilor, ceea ce pot face de unii singuri. Evita aceasta greseala si lasa-l sa vada ca este perfect capabil sa faca anumite lucruri.
-
Il lauzi prea mult pentru lucruri marunte. Laudatul copilului, pentru cele mai marunte lucruri, nu il va motiva sa obtina din ce in ce mai mult. Va astepta recompense pentru cele mai banale activitati, cum ar fi faptul ca se imbraca singur. In schimb, performantele legate de educatie merita intotdeauna remarcate.
-
Descurajezi relatiile de prietenie. Parintii trebuie sa isi sprijine copiii sa isi creeze o retea sociala. Un sistem social puternic este de ajutor in perioadele de stres sau cand se confrunta cu incertitudini.
-
Il controlezi excesiv. Supravegherea fiecarei miscari pe care o face copilul nu doar ca este enervanta, ci ii si induce acestuia ideea ca parintii nu au incredere in el. Mai departe, nu va putea avea incredere in abilitatile sale si nu isi va asuma riscuri.
-
Ai un comportament parental prea strict. Atunci cand un copil este tinut din scurt, cu limite prea stricte, mai tarziu in viata ii va fi greu sa se controleze de unul singur. Pe masura ce creste si invata sa isi managerieze comportamentul in limita unor granite rezonabile, pe care le cunoaste deja, parintele ii poate oferi mai multa libertate.
-
Descurajezi exprimarea emotiilor. Conectarea dintre copil si parinte se realizeaza apeland la onestitate. Impartasirea frustrarilor, a grijilor, a lucrurilor care te supara, il pot ajuta pe copil sa invete despre emotiile negative si cum sa aiba de-a face cu ele.
-
Nu faci ce il inveti. Un parinte trebuie sa-si alinieze comportamentul la ceea ce spune si il invata pe copil. Daca nu faci ce zici, acesta va primi mesaje incoerente, si nu ii va fi limpede ce este bine si ce este rau.