Ghiozdan prea greu? Cum ajuți copilul?

Ghiozdan prea greu? În fiecare an, odată cu reînceperea școlii reapare imaginea ghiozdanelor prea grele și pline de cărți și materiale școlare. Cine este răspunzător de această situație? Pe de o parte, profesorii pot exagera atunci când solicită materiale suplimentare (culegeri, cărți de lectură sau de activități). Pe de altă parte, chiar părinții sunt cei care pun în ghiozdan tot ceea ce le vine la îndemână.

Cum să știm dacă ghiozdanul pe care îl transportă copiii la școală în fiecare zi este prea greu pentru spatele lor? Rucsacul școlar nu trebuie să depășească niciodată 10% din greutatea corporală. Pentru copiii care au adoptat deja o postură greșită, remediul ideal este activitatea fizică.

Iată câteva sfaturi de care să ții cont:

Rucsac/ghiozdan cu roți

Dacă copilul trebuie să ia cu el la școală toate cărțile de care are nevoie, atunci singura soluție este să-i cumperi un ghiozdan cu roți, un troller. Experții consideră că materialele școlare ar trebui să fie în format digital, pentru a simplifica lucrurile și, evident, pentru a ușura ghiozdanul. O altă soluție este împărțirea cărților cu colegul de bancă sau cu un coleg care locuiește în apropierea casei, sau lăsarea celor nefolosite într-un dulap la școală.

Spune Nu rucsacului purtat pe un singur umăr

Copilul nu trebuie să poarte niciodată rucsacul pe un singur umăr. Întotdeauna trebuie să existe o distribuție simetrică a greutății care va atârna pe spate.

Corectează-i postura greșită

Dacă observi că al tău copil se plimbă aplecat sau studiază în poziții greșite, corectează-i postura! Singurul tratament în aceste cazuri este activitatea fizică. Copilul trebuie să facă sport continuu, cel puțin trei ore pe săptămână. Pentru a-l obliga să stea drept în timp ce își face temele, îl poți ruga să stea pe un scaun special, numit „finlandez”. Un scaun care te obligă să-ți asumi o postură corectă: nu are spătar și este înclinat. Dacă nu stai drept, te răstorni înainte.

Poziția smartphone-ului

Nu doar rucsacul greu este o povară pentru postura spatelui, ci și modul de a sta încovoiat în fața ecranului unui smartphone nu este bun pentru spatele copiilor.

Sportul potrivit pentru sănătatea spatelui

În perioada de creștere, cel mai complet sport este înotul. Este una dintre cele mai bune activități fizice pentru spate. Pentru a rămâne pe linia de plutire, trebuie puși în mișcare toți mușchii. Pentru copii, o problemă ar fi faptul că înotul este un sport cu mișcări repetitive, pe care le fac singuri în apă. Din acest motiv, după ce au împlinit 12 ani, mulți copii vor să facă altceva. O variantă mai bună ar fi înscrierea într-o echipă de polo, pentru a practica înotul în echipă.

Anumite sporturi sunt indicate pentru dezvoltarea mușchilor spatelui, în care membrele superioare sunt cel puțin la fel de ocupate ca și cele inferioare.

Alternative pentru înot pot fi sporturi ca:

  • volei
  • baschet
  • polo pe apă
  • atletism
  • tenis

Ghiozdan prea greu? Iată 3 reguli importante pentru a purta corect un ghiozdan/rucsac:

  1. Cu cât ghiozdanul este mai mare, cu atât cântărește mai mult, chiar și atunci când este gol. Te-ai întrebat dacă într-adevăr copilul tău are nevoie de un rucsac atât de mare?
  2. Rucsacul trebuie umplut plasând cărțile mai grele pe partea din spate și apoi, treptat, trebuie aranjate lucrurile mai ușoare.
  3. Copilul nu trebuie să arunce totul de-a valma: va trebui să aloce 3 minute făcând bine ghiozdanul înainte de a pleca de la școală.

Ce să nu facă un copil:

  1. Să nu poarte rucsacul pe un singur umăr!
  2. Să nu-l încarce cu lucruri inutile!
  3. Dacă e greu, trebuie ridicat rapid și poziționat pe spate.
  4. Să nu alerge cu rucsacul pe umăr!

 

 

 

 

 

My title page contents