Cunoști care sunt beneficiile și proprietățile pelinului? Pelinul (Artemisia Absinthium) este cunoscut încă din cele mai vechi timpuri și a fost folosit în medicină pentru proprietățile sale terapeutice.
Pelinul este un arbust peren, cu frunze verzi-cenușii acoperite de perișori albi și mătăsoși. Pelinul este foarte popular în multe părți ale lumii. Este originar din Europa, Asia și Africa. Crește adesea pe terenurile virane și pe marginea drumurilor. Inflorescențele mici și galbene apar vara și toamna, în mănunchiuri. Planta conține ulei esențial, rășini, tanin, acizi, nitrați. Pelinul este foarte folosit ca tonic, stimulent, vermifug, antipiretic.
Beneficiile pelinului. Cum se utilizează pelinul?
Părțile folosite de la pelin sunt florile și frunzele, ambele uscate la umbră. Sunt folosite pentru a face un decoct sau o infuzie care este un stimulent excelent al apetitului și ajută la digestie. Proprietățile sale antipiretice îl fac să fie un remediu pentru febră și dureri menstruale. Pentru a trata viermii intestinali este posibil să se facă cataplasme sau clisme, obținute prin gătirea pelinului împreună cu usturoi. Pelinul poate fi folosit aplicat pe răni mici, pentru a aroma lichiorurile și unele feluri de mâncare de sezon, dar în cantități foarte mici, deoarece are un gust deosebit de amar.
Abuzul de pelin provoacă intoxicație. Din acest motiv, în unele țări, vânzarea lichiorului produs din această plantă a fost interzisă timp de aproape 100 de ani. Acesta este cazul Elveției, țara de origine a băuturii alcoolice cu pelin. Frunzele pot fi de asemenea folosite pentru a lustrui cuprul și pentru a îndepărta petele de cerneală sau rugină de pe haine.
În legătură cu posibilele sale utilizări, pelinul poate fi folosit sub formă de decoct, infuzie, combinat cu alcool sau în preparate farmaceutice lichide. De asemenea, în tablete, sub formă de ulei, ulei esențial etc.
Formele principale în care poate fi găsit pelinul:
1. Ulei de pelin
Uleiul de pelin are aspectul unui lichid gros, opac. Are o culoare ce variază de la verde închis la violet, până la maro. Are o aromă de iarbă și înțepătoare.
Este utilizat împotriva durerilor musculare și articulare, în caz de entorse, reumatism, artroză, căderea părului și mătreață. De asemenea, ca antiinflamator și calmant, pentru a trata anorexia, insomnia, anemia, lipsa poftei de mâncare, flatulența, durerile de stomac, icterul.
Și, de asemenea, pentru alte tulburări, cum ar fi indigestia și reacțiile rezultate din funcționarea defectuoasă a ficatului.
2. Ulei esențial de pelin
Uleiul esențial de pelin este extras – prin distilare cu abur – din frunze, ramuri și micile sale inflorescențe. Are multe proprietăți. Poate fi utilizat atât pentru inhalare, cât și pentru administrare orală. Componentele pelinului ajută chiar și la eliminarea bacteriilor și a ciupercilor. De fapt, unele studii au arătat că pelinul poate ajuta în prezența E-coli. Mai mult, uleiul esențial de pelin este de asemenea eficient împotriva ciupercilor pielii. Candida este o infecție care afectează tractul gastrointestinal și vaginul și care poate fi tratată cu pelin.
3. Beneficiile pelinului. Sub formă de băutură alcoolică
Pelinul poate fi folosit și pentru a face o băutură alcoolică. Distilat aromatic cu un conținut ridicat de alcool, de la care își ia numele.
4. Sub formă de pulbere sau în extract lichid
Pelinul poate fi folosit și ca extract uscat: în infuzii, pulberi, extracte fluide (un ml de extract fluid conține cantitatea de ingrediente active dintr-un gram de medicament uscat).
În fitoterapia modernă, dozele de pelin zilnice recomandate, în general, sunt:
- 1 gram de pelin într-o cană cu apă clocotită;
- 1 gram de pulbere de pelin de trei ori pe zi, înainte de mese;
- 27 picături de extract fluid.
5. Beneficiile pelinului. Sub formă de tablete
Pentru susținerea funcțiilor digestive, reglarea motilității intestinale și eliminarea gazelor. Chiar și femeile care suferă de tulburări ale ciclului menstrual pot folosi tablete de pelin. Aportul de ceaiuri și decocturi de pelin ajută, de asemenea, la reglarea ciclului menstrual și poate, de asemenea, ameliora durerea cauzată de acesta.
Pelinul a fost – și este, de asemenea, utilizat ca remediu pentru viermii intestinali și alte probleme legate de sistemul digestiv. Viermii intestinali pot provoca dureri acute, greață, vărsături, diaree și sânge în scaun.