Cum să calmezi un copil anxios? Stii? Te regaesti mai jos? Ești pe punctul de plecare către o petrecere pe care cel mic abia o așteaptă… după pregătiri de zile bune și entuziasm manifestat de copil, acum, dintr-o dată, îți spune că nu mai vrea să meargă sau că-l doare burtica.
Dacă îți sună cunoscut, înseamnă că ești părintele unui copil anxios. Acesta, indiferent de modalitățile încercate, de efortul depus, de dragostea oferită, nimic nu a părut că îl ajută să treacă peste aceste stări. Noi, îți propunem ,mai jos, câteva tehnici pe care este bine să le încerci de 2-3 ori înainte de a spune că nu vor merge în cazul copilului tău.
-
Scrisul îl ajută
Data viitoare când copilul este anxios, pune-l să-și scrie gândurile pe o foaie de hârtie, pe care să o arunce mai apoi. Conform unui studiu psihologic publicat în “Psychological Science”, persoanele ce au scris despre ce le place și ce nu le place la propriul lor corp, iar mai apoi au aruncat foaia, au simțit că s-au eliberat. Acest gest le-a ajutat sa scape de gândurile apăsătoare. O altă idee este să-l ajuți pe copil să realizeze un jurnal al gândurilor anxioase. De ce? Jurnalul reprezintă o metodă eficientă de înlăturare a simptomelor anxioase.
-
Ajută-l să vorbească cu grijile
Personificarea unei griji îl ajută pe copil să simtă că are control asupra acesteia. Dându-i anxietății o față și un nume, aceasta nu va mai avea putere asupra copilului. Creează o păpușă sau un personaj care să reprezinte grija care nu-i dă pace copilului. Data viitoare când respectiva grijă iese la suprafață, ajută-l să discute cu păpușa pentru a o convinge că nu are de ce să-și facă griji.
-
Înțelegerea simptomelor anxietății
Inima bate mai repede, respirația este mai accelerată, transpirația este abundentă. Putem experimenta dureri de burtă, grețuri sau diaree, atunci când suntem anxioși. Acest lucru li se întâmplă și copiilor noștri. Odată ce ei realizează că simptomele sunt date de îngrijorări, atunci vor putea pune în practică sfaturile citite în acest articol.
-
Învață-l să-și folosească energia și corpul
Exercițiile eliberează endorfine ce dau o stare psihică bună. Iar exercițiile mai intense decât de obicei, îl pot ajuta pe copil să scape de anxietate. Mai mult decât atât, studii din domeniu au arătat ca a sta într-o postură ce exprimă putere, timp de 2 minute, poate îmbunătăți încrederea în sine. Pune-l pe cel mic să recreeze postura eroului favorit, eventual având mâinile în șold și fiind gata de luptă.
-
Mai puțină tehnologie, mai multă natură
Tehnologia modernă este corelată cu lipsa somnului și apariția stresului. Provoacă-l pe copil să petreacă o săptămână fără jocuri video și încurajează-l să fie mai creativ cu timpul său. Faceți plimbări în natură, căci acestea îl vor ajuta să se liniștească și chiar să aibă rezultate mai bune la școală.
-
Nu uita de importanța apei
Deși deshidratarea nu duce la anxietate, cu siguranță face ca simptomele acesteia să fie accentuate. Asigură-te astfel că cel mic bea suficientă apă. Hidtroterapia este o altă metodă ce îl poate scăpa pe copil de griji. După 1o minute petrecute făcând o baie fierbinte sau un duș rece, cu siguranță anxietatea nu va mai fi resimțită atât de puternic.
-
Muzica alungă grijile
Fie că dansează pe melodia preferată, fie că o fredonează, copilului îi va dispărea anxietatea și se va simți liniștit și fericit.