Tu la ce vârstă îți dai copilul la sport? Când este cel mai indicat pentru cel mic să înceapă să facă mișcare? Cum afectează sportul dezvoltarea fizică a copilului? – sunt doar câteva întrebări pe care ar trebui să și le pună un părinte când alege un sport pentru copilul lui!
Orice părinte își dorește o viață sănătoasă pentru copilul lui. Sportul, alimentația sănătoasă și o viață ferită de stres și griji – sunt doar câteva dintre ingredientele ideale pentru un stil de viață sănătos al copilului!
Totuși, într-o lume în care oamenii sunt mereu pe fugă, mamele se împart între job și casă și nu au întotdeauna timp, să îi oferi copilului tău un stil de viață sănătos poate fi dificil. Spre exemplu, nu oricine își dorește să prepare o masă sănătoasă, când ajunge acasă la ora 9. Mai mult decât atât, devine tot mai ușor să cumperi mâncare gata preparată, o pizza, o porție de paste sau un burger pentru copilul tău!
Dacă vrei să îi oferi un stil de viață sănătos, ar trebui să te gândești tu la ce vârstă îți dai copilul la sport?
Potrivit gandul.info, există sporturi pe care cei mici le pot face până la 4 ani, după 4 ani și înainte de 8 ani. Mai mult decât atât, există și sporturi pe care copiii le pot face doar după 8 ani. În continuare, te invităm să descoperi care sunt cele mai bune sporturi pentru copii și la ce vârstă ar trebui să începeți să le practicați.
Sporturi recomandate până la 4 ani:
Profesorul kinetoterapeut Alexandru Ghica, a povestit pentru gândul.info că sportul recomandat copiilor până în 4 ani este înotul. Înotul este un sport care nu va afecta dezoltarea copiilor și poate fi practicat de copiii cu vârste de la 0 la 4 ani. Pentru cei mici este o idee practică pentru viitor, pentru că, pe lângă faptul că îi ajută să se dezvolte și să crească sănătos, le oferă și posibilitatea să învețe o activitate care, într-o zi, le poate salva viața.
Spre exemplu, înotul îi va folosi copilului și atunci când veți merge la mare, sau la o piscină. Se poate juca liniștit în apă, iar dacă apare un pericol, dacă nu mai atinge cu picioarele de fundul bazinului, nu se va speria pentru că poate înota singur!
Înotul este sportul care va atrage orice copil. Potrivit kinetoterapeutului Alexandru Ghica, care a povestit pentru gandul.info, înotul devoltă simțurile kinestetice, pe cele care țin de mișcare. Tot el, este de părere că masajul pe care îl face apa îi va ajuta pe cei mici să se dezvolte frumos.
Sporturile violente nu sunt recomandate imediat după 4 ani!
La ce vârstă îți dai copilul la sport, dacă este un sport de contact? Potrivit gandul.info, după 4 ani! Sporturile de contact, care „promovează” violența îi pot forma copiluli un caracter ostil. Sporturile precum karate sau box, nu sunt recomandate la această vârstă!
Pentru copiii cu vârste într 4 și 7 ani, kinetoterapeutul recomandă sporturi precum: mersul pe bicicletă, alergatul în parc, înotul. Potrivit gandul.info, Alexandru Ghica, intr-un interviu pentru gandul.info, nu recomandă sporturile de contact agresive din două motive: pe de-o parte, pentru că cel mic nu este pregătit să învețe să dea cu pumnul de la o vârstă mică, iar pe de altă parte, sporturile de contact violente îi pot forma un caracter ostil. Cel mic, poate să mănânce bătaie în timpul unui astfel de sport, fapt care îl poate scădea respectul de sine dar și încrederea în ceilalți copii.
Mersul pe bicicletă vs. mersul cu rolele?
Când vine vorba de sporturile pe care cel mic le poate face în weekend sau în oricare alt moment al săptămânii, fără să meargă la o clasă specială, apare următoarea întrebare: mersu cu bicicleta vs. mersul cu rolele?
Potrivit medicului kinetoterapeut, între mersul pe bicicletă și mersul pe role, pentru copii cu vârstă între 4 și 8 ani se recomandă categoric bicicleta. De ce? Alex Ghica spune, pentru Gandul.info că mersul cu rolele le afectează copiilor ligamentele, le strică mersul și forma picioarelor, potrivit gandul.info.
Mai mult decât atât, dacă vrei ca cel mic să fac sport acasă, puteți merge la un kinetoterapeut care să vă recomande câteva exerciții de gimnastică. Kinetoterapeutul vă ve recomanda exercițiile potrivite pentru vârsta, fizionomia și problemele copilului.
La ce vârstă îți dai copilul la sport de echipă?
Vârsta de 8-9 ani este recomandată dacă vrei să îți dai copilul la un sport de echipă, însă nu trebuie să te aștepți la rezultate extraordinare înainte de 12-13 ani, potrivit gandul.info.
Mai mult decât atât, când vine vorba de un sport de echipă, ar trebui să iei în calcul câteva aspecte, pe care le recomanda kinetoterapeutul Alexandru Ghica, pentru gandul.info: Înainte să dai copilul la fotbal, baschet sau handbal trebuie să te asiguri care are forța și rezistentă să alerge repede. Într-un sport de echipă, cel mic se va întrece cu alți copii, iar dacă vrei să facă performanță trebuie să și reziste la aceste ore de sport.
Sporturile de echipă sunt recomandate după vârsta de 7 – 8 ani, când începe și școala, însă nu trebuie să ai pretenții foarte mari. La această vârstă, cei mici privesc totul ca o joacă, iar performanța va apărea după 10 ani, doar în cazul în care copilul tău va fi atras de sportul pe care îl practică!