Un copil senin? Iata 6 lucruri la care sa renunti

Un copil senin? Iata 6 lucruri la care sa renunti

Un copil senin? Asta viseaza fiecare dintre noi. Da, fiecare parinte isi doreste sa fie activ in viata copilului sau si sa ii asigure succesul viitor. In ciuda acestui lucru, exista o linie fina intre stabilirea unor granite corespunzatoare, sugestii constructive si controlul excesiv al copilului.

 

Sufocarea copilului cu prea multe reguli si asteptari ii poate scadea increderea in sine si  creativitatea. Renunta la cele 6 lucruri enumerate mai jos, pentru a te asigura ca vei avea un copil care creste sanatos. Un copil fericit si liber sa fie el insusi, si care nu incearca traiasca in acord cu asteptarile celorlalti de la el.

  1. Renunta la a-i spune ce sa faca.

Bineinteles, copiii au nevoie sa primeasca indrumari, deoarece afla mai multe despre lumea din jurul lor, dar asta nu inseamna ca trebuie sa li se spuna ce sa faca in fiecare aspect al vietii lor. Bombardarea copiilor cu instructiuni cu privire la modul, in care ar trebui sa-si traiasca viata, va declansa resentimente si ii va impiedica sa-si dezvolte creativitatea si un mod propriu de a gandi.

Un copil senin? Iata 6 lucruri la care sa renunti

Acest sfat se aplica de la jocurile pe care doreste sa le joace si hainele pe care vrea sa le poarte, pana la cariera pe care vrea sa o urmeze. Cercetarile sugereaza ca acei copii, carora li se acorda mai multa libertate de catre parintii lor, au mai putine sanse sa devina victime ale anxietatii, depresiei sau sentimentelor de esec, comparativ cu cei care sunt monitorizati indeaproape.

  1. Renunta la asteptarile nerealiste.

Aminteste-ti ca, asemenea tuturor fiintelor umane, copiii nu sunt perfecti. Este extrem de stresant pentru un copil sa creada ca trebuie sa fie „cel mai bun” la ceva (sau chiar in toate privintele!), pentru a considera ca valoreaza. Cu totii avem punctele noastre forte si slabiciuni. Comunica copilului, atat in ​​mod explicit, cat si implicit, ca apreciezi propriul sau amestec unic de calitati.

  1. Renunta la a-l proteja excesiv.

Daca esti tipul de persoana care tinde sa se ingrijoreze cu privire la orice potential dezastru, ai grija sa nu lasi aceasta atitudine sa se reflecte in modul in care actionezi ca parinte. Copiilor trebuie sa li se acorde libertatea de a avea experiente noi si de a face propriile greseli. Daca iti feresti copilul sa experimenteze lucruri noi, acesta va invata ca lumea este un loc nesigur. Drept urmare, ii va fi greu sa isi asume riscuri in viitor.

  1. Renunta la a lua decizii in locul lui.

Abilitatea de a lua decizii trebuie dezvoltata inca din copilarie. Nu lua hotarari pentru copilul tau, in schimb ofera-i sprijin in a face alegeri de viata, cum ar fi cultivarea unui hobby sau alegerea liceului pe care sa il urmeze. Nu decide calea lui in viata. Lasa-l pe el sa ajunga la aceasta concluzie.

  1. Renunta la a-l invinovati pentru greseli.

Toata lumea face greseli, inclusiv copilul tau. Cu exceptia cazului in care o anumita greseala este rezultatul unei decizii vadit nejustificate, incearca nu iti invinovatesti copilul mai mult decat este necesar, atunci cand face o eroare. Greselile sunt adesea un mijloc valoros de a dobandi noi cunostinte. Vorbeste cu copilul, despre ce poate invata din greseala comisa si cum poate face alegeri mai bune data viitoare.

  1. Renunta la a stabili foarte multe reguli pentru familie.

Unele reguli de familie sunt o necesitate. La urma urmei, copiii au nevoie de anumite limite. Cu toate acestea, o configuratie familiala prea rigida poate provoca anxietate inutila copilului, daca traieste cu o frica constanta de a nu incalca regulile. Creativitatea este si ea blocata, deoarece copilul se simte presat sa se conformeze mersului familiei. Cercetariile au descoperit legaturi directe intre o copilarie foarte reglementata si lipsa capacitatii de luare a deciziilor.

My title page contents