Descoperă 6 cele mai inflamatoare alimente care îți iau energia și pe care ar trebui să eviți să le mănânci. Ba mai mult: elimină din dieta ta aceste 6 alimente cu efect inflamator în organism! Acestea îți pot slăbi energia și chiar pot crește riscul unor afecțiuni cronice.
În rândurile ce urmează vei descoperi 6 alimente care au un efect puternic inflamator, care îți pot slăbi energia și chiar pot crește riscul unor afecțiuni cronice.
De fapt, inflamația corpului nostru poate duce la dezvoltarea diferitelor patologii. Sistemul nostru imunitar este activat atunci când recunoaște că ceva străin a intrat în organism și declanșează un proces inflamator, care are ca scop eliminarea a ceea ce poate fi periculos pentru bunăstarea sa.
Adevărata problemă este atunci când un astfel de proces de inflamație devine cronic și poate provoca oboseală, poate deteriora țesutul sănătos; de asemenea, poate crește riscul unei serii de tulburări, inclusiv astm, diabet de tip 2, boli de inimă, boli autoimune și cancer.
Cu toate acestea, inflamația cronică rezultă în mare măsură din consumul unor cantități excesive de anumite alimente; astfel încât alimentația sănătoasă este crucială.
Iată 6 cele mai inflamatoare alimente pe care să le elimini din dieta ta:
1. Carne la grătar
Adevărata problemă cu carnea la grătar constă în tipul de cărbune folosit și arsura de pe marginea bucăților de carne; acestea sunt un indiciu că alimentele conțin amine heterociclice (HCA), compuși care provoacă oxid de grăsime și proteine, provocând stres oxidativ și daune celulare. Aminele heterociclice sunt substanțe cu puternic efect cancerigen care se dezvoltă în carnea preparată la temperaturi înalte, în special la grătar.
Gătitul oricărei proteine animale la temperaturi ridicate poate forma, de asemenea, hidrocarburi aromatice policiclice (HAP); acestea regăsindu-se și în fumul de țigară și în gazele de eșapament ale mașinii.
Dacă îți place gustul de carne la grătar, poți preveni unele dintre daunele amintite, prin marinarea acesteia într-o combinație de suc de lămâie și ierburi și condimente. Piperul negru, rozmarinul, cimbrul, oregano, busuiocul, salvia și măghiranul sunt toate încărcate cu antioxidanți benefici, care vor contracara inflamația.
2. Produse din carne procesată
Carnea procesată (cum ar fi salamul și slănina) este foarte inflamatoare; în primul rând, din cauza conținutului ridicat de grăsimi saturate, care fac țesutul adipos al organismului mai inflamator.
Aceste alimente conțin, de asemenea, niveluri ridicate de nitrit de sodiu; un compus care poate crește riscul de cancer gastric și sunt o sursă majoră de produse finale avansate de glicație (AGE), care provoacă stres oxidativ și inflamație.
Un studiu din 2020 publicat în International Journal of Epidemiology a concluzionat că un aport ridicat de carne roșie și procesată a fost puternic asociat cu un risc mai mare de cancer colorectal.
3. Alimente ambalate procesate și carbohidrați rafinați
De asemenea, alimentele procesate pot declanșa inflamația cronică prin modificarea compoziției bacteriilor care trăiesc în intestin. Alimente precum biscuiții, pâinea albă și alte produse rafinate cu carbohidrați cresc rapid glicemia; ceea ce declanșează un răspuns inflamator, pe măsură ce organismul încearcă să readucă nivelul glicemiei la normal.
4. Alimente prăjite
De fiecare dată când prăjești alimente, și mai ales atunci când utilizezi același ulei în moduri repetate, așa cum se întâmplă în majoritatea restaurantelor, creezi molecule inflamatorii.
Poți să optezi pentru ulei de avocado, care poate rezista la căldură mai mare.
5. Alcool
Nu toate băuturile alcoolice oferă unele beneficii. Dacă, de exemplu, un pahar simplu de vin roșu conține resveratrol, un compus vegetal sănătos (polifenol) care are proprietăți antioxidante, alte tipuri de alcool, cum ar fi băuturile spirtoase, pot fi inflamatorii.
Un studiu a arătat că alcoolul induce inflamație în intestin, care, la rândul său, poate explica parțial de ce consumul excesiv de alcool este atât de strâns legat de cancer, boli de ficat, și leziuni neurologice.
6. Alimente și băuturi zaharoase
Un consum ridicat de zahăr adăugat poate contribui, de asemenea, la creșterea inflamației. Unele studii au arătat că persoanele care obțin 20% din caloriile zilnice din băuturile zaharoase au un nivel ridicat de proteină C reactivă, un marker al inflamației.
Zahărul adăugat este, de asemenea, bogat în calorii și sărac în nutrienți; ceea ce înseamnă că un consum prea mare din acesta facilitează câștigarea kilogramelor; motiv pentru care obezitatea este asociată cu inflamația cronică.
În acest sens, Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea aportului zilnic de zahăr adăugat la echivalentul a 9 lingurițe pe zi pentru bărbați sau 6 pentru femei.
Ține cont de aceste sfaturi și ai grijă de sănătatea ta!