Hidratarea are un impact semnificativ asupra sănătății. Și la adulți, și la copii. În orice condiții, dar cu atât mai mult în perioadele caniculare sau după efort fizic. Chiar dacă este vorba de joacă și alergare sau mers cu bicicleta. Așa că este bine de știut câtă apă trebuie să bea un copil.
La naștere, corpul unui bebeluș este format din aproximativ 75% lichid. La copiii mai mari și la adulți, aproximativ 60% din organism este reprezentat de fluide. De ce sunt fluidele atât de importante pentru sănătate? Pentru că funcționarea normală a celulelor din corp depinde de ele, inclusiv pentru eliminarea produselor reziduale. Câtă apă trebuie să bea un copil? Depinde. De sex, de vârstă și – așa cum am afirmat – de condiții.
Câtă apă trebuie să bea un copil
Cantitatea pe care copilul trebuie să o bea poate varia foarte mult. Ca regulă generală, copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 13 ani ar trebui să bea aproximativ 6-8 pahare de apă pe zi.
Băieții și fetele în vârstă de 4-8 ani au nevoie de 1,1 până la 1,3 litri pe zi. Fetele în vârstă de 9-13 ani au nevoie de 1,3 până la 1,5 litri pe zi. Băieții în vârstă de 9-13 ani au nevoie de 1,5 până la 1,7 litri pe zi. Multe alimente – în special fructele și legumele – conțin și apă, astfel încât și ele pot contribui la o bună hidratare a organismului.
Știai că..
… pepenele verde și castravetele conțin peste 90% apă?
Semnele deshidratării la copii
Hidratarea este deosebit de importantă pentru copii, deoarece aceștia au o nevoie de apă mai ridicată în raport cu greutatea corporală, comparativ cu adulții. În plus, cei mici sunt mai puțin toleranți la căldură, așa că pentru ei consumul unei cantități optime de apă este esențial. Mai trebuie luat în considerare și faptul că sunt și mai activi decât adulții, deci pierderile de fluide sunt mai mari. Pentru că ei nu recunosc întotdeauna primele semne ale nevoii organismului de apă, sunt destul de expuși riscului de deshidratare. Chiar și o deshidratare ușoară le provoacă iritabilitate, oboseală, dureri de cap, lipsă de concentrare și un aspect uscat al pielii.
Cum îl încurajezi să bea mai multă apă
Este o idee bună ca voi, părinții, să le fiți model. Văzându-vă pe voi că beți apă pe tot parcursul zilei, începând chiar de la micul dejun, sunt șanse mult mai mari să facă și el același lucru. Iată și câteva sfaturi care să vă ajute să-l încurajați pe pici să bea mai multă apă:
- Asigurați-vă că cel mic bea apă pe tot parcursul zilei, încă de dimineață, și în special atunci când face efort fizic;
- Oferiți-i apă în mod regulat – chiar dacă nu cere el! -, mai ales atunci când vremea este caldă;
- Aveți grijă să aveți la voi o sticlă cu apă atunci când plecați de acasă;
- Dați-i să bea apă puțin și des. În acest fel îi puteți educa gustul pentru apă;
- Lăsați-l să își aleagă paharul sau sticla care îi plac și chiar să și le umple singur;
- Pentru a fi mai atractivă, adăugați în apă o felie subțire de lămâie, portocală sau castravete, ori o frunză proaspătă de mentă.
Intoxicația cu apă, pericol pentru bebeluși!
Toată lumea crede că apa este inofensivă. Nu e chiar așa… Copiii mai mici de un an încep să primească apă abia după diversificare. Până atunci, laptele matern sau formula de lapte acoperă nevoile lui de hidratare. După această vârstă, atunci când copilul are un episod de vomă sau diaree, recomandarea este de a avea grijă ca el să fie hidratat, pentru a înlocui pierderile. Aici este capcana. În efortul de hidratare al micuțului, părinții pot exagera. Riscul? O cantitate excesivă de apă poate determina rinichii să filtreze prea mult sodiu. Simptomele intoxicației cu apă sunt evidente și includ convulsiile, iritabilitatea, somnolența și scăderea temperaturii corpului.
Atenție!
Nu oferiți copilului apă din surse care nu prezintă garanția că aceasta a fost tratată. În special fântâni. De preferat este apa îmbuteliată sau, eventual, fiartă și răcită.