Aloe Vera – remediul tau natural din ghiveci

Aloe Vera este o planta medicinala folosita in scopuri terapeutice de mii de ani. Sucul de aloe vera a devenit un adevarat fenomen in ultimii ani, popularitate datorata si numarului mare de studii care ii sustin potentialul terapeutic.

 

Aloe Vera, planta originara din Africa, creste in zonele cu clima blanda.  Aceasta mai este cunoscuta si sub denumirile de “liliacul desertului” sau “planta nemuririi”, datorita abilitatii de a trata nenumarate afectiuni.

Desi exista peste 250 de specii de Aloe, doar 4 dintre ele sunt utilizate pentru valoarea nutritiva si beneficiile pentru organism.

In medicina naturista se folosesc atat seva cat si gelul frunzelor de aloe (acestea se culeg abia cand planta implineste 2-3 ani). Seva se scurge cand se taie frunza, iar gelul provine din celulele din miezul frunzei.

Gelul transparent care se gaseste in frunzele de Aloe este extrem de potent. Acesta contine peste 75 de nutrienti si mai mult de 200 de compusi activi, printre care 20 de minerale, 18 aminoacizi si 12 vitamine. Planta este o sursa importanta de minerale, proteine, fibre sau steroli vegetali, acid folic sau B-uri

Aloe Vera – Beneficii pentru sanatate

Aloe vera are nenumarate beneficii printre care se numara: reducerea inflamatiei din organism, accelerarea procesului de vindecare a ranilor, stimularea procesului de digestie, detoxifierea organismului sau intarirea sistemului imunitar. Datorita propietatilor antiinflamatorii si antifungice, planta este un aliat de incredere in tratarea pielii si a problemelor acesteia.

Preparatele naturale cu aloe vera sunt folosite cu succes pentru tratarea a nenumarate afectiuni.

1.   Aloe vera intareste sistemul imunitar

Vitaminele si mineralele din sucul de aloe vera (o sursa excelenta de vitamina C si B, dar si de cupru, calciu, zinc sau magneziu) au efecte benefice pentru sistemul tau imunitar. In plus, acesta contine antioxidanti si are efecte antiobiotice, cu rol de tonifiere a organismului in fata agentilor patogeni.

2.   Aloe vera vindeca ranile si arsurile solare

Gelul de aloe vera poate fi folosit ca “prim ajutor” in arsuri şi diverse leziuni, datorită efectului dezinfectant, hemostatic şi accelerator al procesului de cicatrizare. Gelul de aloe vera este recomandat si pentru tratarea arsurilor solare. Aloe vera ajuta la reducerea inflamatiilor asociate varicelor. Cataplasmele, cremele si gelurile naturiste obtinute din frunzele de aloe au efecte de regenerare a pielii.

3.   Aloe vera detoxifica ficatul si imbunatateste digestia

Substantele nutritive din aceasta planta miraculoasa ajuta la eliminarea toxinelor de la nivelul ficatului. Sucul de aloe imbunatateste functiile hepatice. In plus, acesta are efecte surprinzatoare asupra sistemului digestiv. Curele cu aloe vera pot imbunatati absorbitia nutrientilor si actioneaza ca un film protector la nivelul mucoasei stomacale.

Studiile au aratat cu aloe vera are propietati alcaline, pastrand sanatatea microflorii intestinale si contribuind la echilibrarea pH-ului in stomac.

4.   Aloe vera pentru un ten sanatos

Aloe Vera este foarte des folosita in diferite produse cosmetice datorita entru ca are in alcatuire compusi miraculosi care regenereaza pielea. Aceasta este un bun adjuvant in tratarea unor afectiunii ale pielii precum psoriazisul, eczemele sau acneea.

Planta previne si estompeaza ridurile datorita propietatilor puternic hidratante si vitaminelor pe care le contine. De asemenea, are actiune astringenta, lasand pielea ferma.

Aloe vera – efecte secundare si contraindicatii

Efectele secundare ale plantei sunt minore. Totusi, inainte de a incepe un tratament cu Aloe vera, este recomandat sa te consulti cu medicul tau de familie.

In anumite situatii s-au semnalat reactii alergice usoare, mancarimi si eruptii cutanate.

Latexul din aloe este frecvent recomandat de medicii homeopati pentru ameliorarea constipatiei. Cu toate acestea, un consum excesiv poate duce la grave probleme renale. Tocmai de aceea nu sunt recomandate curele cu aloe vera persoanelor care sufera de boli gastro-intestinale, sindrom de colon iritabil sau ulcer.

De asemenea, persoanele care sufera de afecţiuni ale inimii si tulburari digestive sau care urmează un tratament medicamentos trebuie sa evite administrarea de aloe vera. Aceasta poate modifica acţiunea medicamentelor sau le poate face ineficiente.

Sucul si suplimentele de aloe nu trebuie consumate de femeile gravide pentru ca pot duce la aparitia contractiilor uterine si chiar la un eventual avort spontan. Consumul de aloe vera este contraindicat si in cazul femeilor care alapteaza.

My title page contents