fibromul uterin

Fibromul uterin este cea mai frecventa tumora benigna care se dezvolta in peretele uterului. El afecteaza aproximativ 40% dintre femeile cu varsta de peste 35 de ani. In functie de localizarea si de numarul nodulilor fibromatosi, fertilitatea poate fi afectata si scad astfel sansele de a avea un copil pe cale naturala.

 

De la inceput, este bine sa stii ca fibromul uterin nu este asociat cu un risc crescut de cancer uterin si, drept urmare, intr-o proportie foarte mare, nu se transforma in cancer. De-a lungul vietii productive, trei din patru femei dezvolta fibroame uterine de care acestea nu sunt constiente si asta fiindca in multe dintre cazuri, nu exista simptome. De asemenea, pot exista mai multi noduli fibromatosi la nivelul uterului, dimensiunile acestora variind de la cativa milimetri pana la cateva zeci de centimetri, caz in care interventia chirugicala nu mai poate fi evitata.

Simptome care sa iti dea de gandit

Doar un procent de pana la 12% dintre paciente se prezinta la medicul ginecolog pentru unul din urmatoarele simptome:

  • Dismenoree

  • Sangerari abundente pre si postmenstruale, de multe ori cu cheaguri

  • Infertilitate

  • Senzatie de urinare frecventa

  • Durere in pelvis

  • Senzatie de balonare abdominala si de presiune rectala

  • Prelungirea perioadei de menstruatie ceea ce poate duce la aparitia anemiei

 

Orice femeie care prezinta unul sau mai multe dintre aceste simptome este bine sa mearga la un consulut ginecologic. Amanarea acestei decizii nu face decat sa duca la aparitia unor complicatii generate de sangerarile abundente, care pot duce la aparitia anemiei, dar si la cresterea in dimensiuni a fibromului.

 Cum se constata?

Existenta si diagnosticarea fibromului se face foarte usor, nedureros, printr-un examen ginecologic urmat de un examen ecografic. In functie de localizarea si dimensiunea fibroamelor, de varsta pacientei, de dorinta femeii de a face copii, medicul ginecolog recomanda alternativa terapeutica cea mai potrivita.

Tipuri de tratament

Optiunile de tratament cele mai folosite sunt:

  • tratamentul medicamentos – este recomandat pacientelor cu fibroame uterine de dimensiuni mici, care se afla spre finalul vietii reproductive, aproape de menopauza;
  • excizia chirurgicala a nodulilor fibromatosi – aceasta metoda este recomandata pacientelor care vor sa obtina o sarcina in viitorul apropiat; interventia se poate face pe cale histeroscopica, laparoscopica, pe cale vaginala sau abdominala;
  • excizia partiala sau totala a uterului (cunoscuta si sub denumirea de histerectomie subtotala sau totala) – in cazul fibroamelor de mari dimensiuni, interventia se face prin incizie abdominala, iar recuperarea este rapida.

 

Varsta reproductiva este unul dintre principalii factori de risc cunoscuti pentru fibromul uterin. Un alt factor care poate duce la aparitia acestor tumori benigne este ereditatea. Daca sora sau mama au avut aceste fibroame, exista mari sanse de a dezvolta de asemenea aceste tumori. Sarcina si nasterea unui copil joaca rol de protectie in aparitia fibroamelor uterine si scad riscul de a dezvolta fibroame uterine.

 

My title page contents