5 beneficii ale dansului pentru creier

Iti place sa dansezi? In acest caz nu rata nicio ocazie sa iesi pe ring. Dansul are beneficii evidente pentru sanatate, dar are si minunata abilitate de a imbunatati functiile creierului. Lifehack.org a facut o lista cu 5 dintre aceste beneficii.

 

Dansul imbunatateste neuroplasticitatea.

Un studiu realizat de Albert Einstein College of Medicine din New York, derulat pe o perioada de 21 de ani pe subiecti cu varste peste 75 de ani, a masurat acuitatea mentala in timpul imbatranirii. El a monitorizat gradul de dementa. Cercetatorii au incercat sa afle daca exista vreun tip de activitate fizica sau recreationala care are un efect pozitiv asupra acuitatii mentale. Acest studiu a revelat faptul ca dansul practicat frecvent, reduce cu 76% riscul de dementa.  Se pare ca, persoanele care danseaza au rezerve cognitive mai mari si o complexitate crescuta a sinapselor neuronale.

Te face mai inteligenta.

Atunci cand creierul evalueaza mai multe variante de raspuns la o problema si alege una dintre ele, procesul echivaleaza cu a fi inteligent. Cu alte cuvinte, inteligenta inseamna a lua decizii. Dansul este o activitate care necesita luarea rapida de decizii, chiar instant. Trebuie sa raspunzi in timpi extrem de rapizi la intrebari de genul – In ce parte trebuie sa ma rotesc? Cum sa reactionez la miscarile partenerului? In ce ritm trebuie sa ma misc? .Practicarea acestui sport iti va antrena si chiar dezvolta inteligenta prin intermediul acestui mecanism.

Imbunatateste memoria musculara.

Dansatorii pot realiza miscari complexe cu mai mare usurinta daca in prealabil le executa lent si le codifica, le marcheaza. Acest lucru diminueaza conflictul dintre partea cognitiva si cea fizica in dans, iar dansatorii memoreaza mai usor miscarile si le repeta cu o mai mare fluiditate. Vizualizarea si marcarea figurilor de dans poate ajuta la imbunatatirea memoriei musculare.

Incetineste imbatranirea si imbunateste memoria.

Pe masura ce imbatranim celulele nervoase mor si sinapsele isi slabesc legaturile. Insa daca te focusezi pe invatarea de lucruri noi, cum este dansul, poti construi noi cai la nivel mental. In acest mod, daca una dintre cai este pierduta din cauza imbatranirii, poti construi una alternativa pentru a avea acces la informatiile si amintirile dobandite.

Previne ametelile.

Dansatorii profesionisti de obicei nu ametesc, deoarece acestia dobadesc abilitatea de a suprima semnalele de la organele responsabile de echilibru din urechea interna care sunt legate de cerebel. Practic, creierul lor se adapteaza pe parcusul anilor de antrenament. Daca si tu suferi de aceasta problema o poti corecta prin dans. Acesta imbunatateste functia cerebelului, care mai departe te poate ajuta sa iti imbunatatesti echilibrul.

 

 

My title page contents